Kina zabranila meteorološkim službama da daju upozorenja na zagađenje

Kineske vlasti zabranile su lokalnim meteorološkim biroima da izdaju odvojena upozorenja na zagađenje vazduha.
Ta mera zvanično je uvedena da bi se izbegle kontradiktorne objave, ali ona izaziva sumnje građana.
 
Kineski gradovi redovno su obuhvaćeni sivkastom maglom punom vrlo sitnih čestica opasnih po zdravlje. Ponavljanje te pojave, uz utisak da se situacija ne popravlja izaziva bes među brojnim stanovnicima. 
 
Najviši nivo uzbune na zagađenje, crveni, proglašava se kada se očekuje jako zagađenje više od 72 časa. Kada se proglasi taj nivo uzbune mogu da uslede mere kao što je uvođenje vožnje automobila par-nepar, zaustavljanje rada fabrika ili zatvaranje škola.
 
Nacionalna meteorološka uprava naložila je juče svojim lokalnim službama da "odmah prekinu objavljivanje upozorenja na zagađenje", pokazuje snimak interne odluke objavljen na kineskom vebsajtu mikroblogova Veibo. Mera je doneta "zato što lokalni meteorološki biroi i uprave za zaštitu okoline objavljuju kontradiktorne informacije na tu temu", rekao je zaničnik Nacionalne meteorološke uprave.
 
Od sada će biti uspostavljen zajednički mehanizam da se utvrdi koja služba će izdavati upozorenja, rekao je taj zvaničnik.
 
Taj problem pojavio se tokom talasa zagađenja u Pekingu oko Nove godine 2015. godine. Dve službe su objavile različite nivoe uzbune.
 
Ova objava je primljena sa skepticizmom među korisnicima interneta koji su sumnjičavi prema zvaničnim merama za suzbijanje zagađenja. "Ranije su nas varali odvojeno, a od sada će nas varati zajedno", napisao je jedan korisnik Veiboa.
  • Zivan

    18.01.2017 11:50
    Kina ima velike problem sa izuzetno lošim kvalitetom vazduha. Ne čudi; u kruga Šangaja, na sat vožnje brzom železnicom, živi oko 80 miliona ljudi, to nije normalno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.