Racije u Nemačkoj: Policija protiv "Građana Rajha"

U raciji koja je danas sprovedena u šest nemačkih saveznih država uhapšeno je dvoje od sedam osumnjičenih koji se terete za planiranje oružanih napada na policiju, Jevreje i tražioce azila, saopštio je portparol Kancelarije saveznog tužilaštva.
U akciji protiv desničarske ekstremističke grupe učestvovalo oko 200 policajaca, a tokom nje pronađeni su oružje, municija i eksplozivi. Portparol nemačkog Ministarstva pravde Frauke Keler kazao je da je cilj akcije da naglasi opredeljenost vlade da se izbori sa ultradesičarskim ekstremističkim grupama, čiji broj sve više raste u Nemačkoj.
 
- Ovo je veoma važan signal protiv ultradesničarske ekstremističke scene u Nemačkoj koja pokazuje da su naše obaveštajne agencije oprezne i da će nastaviti sa velikom odlučnošću da se bore protiv ekstremista - rekao je Keler na konferenciji za novinare.
 
Kancelarija saveznog tužilaštva saopštila je ranije danas da pretražuje kuće šest osoba osumnjičenih za osnivanje nove grupe i još jedne optužene da je logistički podržavala tu mrežu.
 
"Cilj racije je prikupljanje novih dokaza o stvaranju jedne formalne grupe, kao i o navodnom planiranju krivičnih dela", navedeno je saopštenju. Osumnjičeni su se uglavnom povezali preko društvenih mreža i vlasti pretpostavljaju da su počeli planiranje oružanih napada u proleće 2016. godine. 
 
Nemački mediji su objavili da je reč o takozvanim "Građanima Rajha" koji ne priznaju institucije savremene Nemačke. Keler je kazao da je izvesna ideološka bliskost "Građanima Rajha" primetna, ali je neophodno proveriti da li postoji povezanost i koliko su bliski sa tom grupom.
 
Nemačka obaveštajna agencija BfV počela je sa praćenjem grupe u novembru, nakon što je jedan njen član upucao policajca koji je pretraživao njegovu kuću. Osim u Berlinu, racija je izvršena u saveznim državama Baden-Vitenberg, Brandenburg, Donjoj Saksoniji, Rajna Palatinat i Saksonija Anhalt.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet