Godišnjica ubistva Srđana Aleksića

Danas se navršavaju 24 godine od smrti Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinanja branio svog sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića.
Aleksić je uspeo da odbrani Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da tuku kundacima. On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i kundacima ga pretukli.
 
Od povreda je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine, podlegao povredama. Srđanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je ispunjavajući svoju ljudsku dužnost".
 
Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđena na po dve godine i četiri meseca zatvora. Alen Glavović danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece.
 
Srđanu Aleksiću su posthumno dodeljena mnoga priznanja. Njegovo ime nose prolazi u Novom Sadu i Pančevu, kao i ulice u Sarajevu i Beogradu.
  • Terješkova

    28.01.2017 18:46
    Što bi rekli...
    Rusi: Geroj
    Mađari: Hos
    Francuzi: Heros
    a mi... Srđan Aleksić!
  • G

    27.01.2017 22:17
    @Grgolj - pročitaj konačno neku knjigu pa probaj da smisliš nešto novo.
  • Grgolj

    27.01.2017 21:43
    @G
    Obriši šovinističku penu, pa probaj s toplim oblogama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet