Nemačka vlada odobrila nanogice za osobe "opasne po društvo"

Nemačka vlada odobrila je predlog zakona koji predviđa nošenje elektronske nanogice za osumnjičene koji se smatraju opasnim i povezani su sa međunarodnim islamskim terorizmom.
"Elektronske nanogice nisu neko čudesno rešenje, ali su važan instrument koji olakšava nadziranje osoba opasnih po društvo", rekao je novinarima nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer. Njegov portparol Johanes Dimrot naveo je da bi elektronski nadzor pomoću nanogice mogao biti određen za više od 550 osoba za koje nemačka policija smatra da su opasne.
 
Nemačka ministarstva pravde i unutrašnjih poslova saopštila su prošlog meseca da će zakonski olakšati postupak određivanja elektronskog nadzora i otkloniti njegove nedostatke uočene posle terorističkog napada kamionom na posetioce božićnog vašara u Berlinu 19. decembra, u kojem je ubijeno 12 osoba.
 
Napadač, Tunišanin Anis Amri više puta je označen kao opasan i bio je pod policijskim nadzorom zbog sumnje da je planirao teroristički napad. Berlinsko tužilaštvo zatvorilo je u septembru prošle godine istragu protiv Amrija zbog nedostatka dokaza, a njemu se nedugo zatim izgubio trag.
 
Nemačke vlasti su u više navrata navodile da nemaju dovoljno ljudskih resursa za sprovođenje stalnog nadzora nad stotinama osoba označenih kao opasne, ističući da ih nije moguće hapsiti dok ne budu optužene ili osuđene za neko krivično delo.
  • Adolf

    02.02.2017 06:24
    Isto to su radili zidovima. Oznacavali ih. geni su to nemogu svabe da to sakriju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet