Četiri vulkana prete Evropi

Četiri islandska vulkana mogla bi da izazovu haos u Evropi, prizemlje putničke avione i naprave štetu merenu u milijardama dolara, upozoravaju vulkanolozi.

Četiri najveća vulkana Katla, Hekla, Bárðarbunga i Grímsvötn spremni su za erupciju, što bi moglo da izazove haos u vazdušnom saobraćaju.

Tokom 2010. godine, kada je došlo do erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajökulla, zbog velikog pepela u vazduhu više od deset miliona putnika ostalo je "zarobljeno" na aerodromima. Evropska privreda pretrpela je ogromnu štetu - prema nekim procenama zabeležen je gubitak od pet milijardi dolara.

Pal Einarson, geofizičar sa Islanda, navodi za "Iceland Monitor" da četiri islandska vulkana pokazuju povećane količine aktivnosti i da su spremna za novu erupciju.

Katla je najstariji islandski vulkan i poslednju erupciju imao je 1918. godine.

Vulkan Hekla, poznat kao "Vrata pakla", poslednji put imao je erupciju 2000. godine, kada je u vazduh poslao oblak pepela veći od šest kilometara.

"Hekla je opasan vulkan. Ako ne budemo oprezni, mogli bismo postati svedoci velike nesreće", upozoravaju vulkanolozi.

Bárðarbunga je nedavno imao erupciju - 2014. godine, kada je ispustio lavu i pepeo preko čitavog Islanda, a čestice pepela ostale su u vazduhu punih šest meseci. Erupcija Bárðarbunge bila je najjača erupcija ove vrste u Evropi u poslednjih 240 godina, a vulkan je izbacio dva kilometra kubna vulkanskog materijala.

Stručnjaci veruju da se u vulkanu Grímsvötn nalazi otprilike ista količina magme kao i u Bárðarbungi. Poslednji put je imao erupciju 2011. godine, kada je u vazduh poslao ogroman oblak vulkanske prašine zbog kojeg je prizemljeno nekoliko aviona.

Iako aktivnosti sva četiri vulkana prate vrhunski geofizičari, oni ističu da je nemoguće tačno odrediti vreme erupcije, kao ni njen domet.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.