Fotografija atentata na ruskog ambasadora najbolja

Fotograf američke agencije Asošiejted pres Burhan Ozbiliči pobedio je na konkursu World Press Photo za fotografiju turskog policajca, atentatora posle ubistva ruskog ambasadora u Ankari.
Njegova serija fotografija "Atentat u Turskoj" proglašena je najboljom u kategoriji "Spot news stories". Fotografije su bile snimljene pre i nakon što je policajac Mevlut Mert Altintaš koji nije bio na dužnosti, na otvaranju izložbe fotografija 19. decembra ubio ambasadora Rusije Andreja Karlova.
 
Na pobedničkoj fotografiji, napadač u odelu i s kravatom stoji s uzdignutom levom rukom i ispruženim kažiprstom, dok u desnoj ruci usmerenoj ka zemlji drži pištolj. Na podu odmah iza njega je telo ambasadora. Ozbiliči je posle uručenja nagrade rekao da je u tom trenutku u galeriji osećao odgovornost cele svoje profesije i kao da mu novinari iz celog sveta govore: "Ti predstavljaš sve nas. Ne idi. Ostani. Mi te podržavamo, molimo se za tebe".
 
Nagrada ga neće promeniti, rekao je Ozbiliči i dodao da sada ima veću odgovornost prema mladjim generacijama kojima je potrebna veća podrška i hrabrost jer "njihovo istraživačko novinarstvo strada". "Zato želim da ovom fotografijom pokažem da će svetu uvek biti potrebno dobro novinarstvo", rekao je Ozbiliči.
 
Više od 5.000 fotografa iz 125 zemalja poslalo je na konkurs oko 80.400 fotografija. Nagrade u osam kategorija dobilo je 45 fotografa iz 25 zemalja. Jedan od dobitnika ovogodišnje nagrade je američki fotograf Rojtersa Džontan Bahmen za fotografiju "Taking a Stand in Baton Rouge", tokom hapšenja demonstrantkinje na jednom od protesta "Black lives matter".
 
Među temama na fotografijama dominirali su ratovi u Iraku i Siriji, migrantska kriza, smrt kubanskog lidera Fidela Kastra i Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.