Poljska ograničava pristup kontraceptivnim pilulama, samo na recept

Poljska konzervativna vlada saopštila je danas da namerava da ograniči pristup kontraceptivnim pilulama koje se uzimaju "jutro posle", u katoličkoj zemlji koja već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u EU.
"Pilule za kontrolu rađanja mogu se uzimati samo na recept i smatramo da tu ne bi trebalo da bude izuzetka", rekao je portparol poljske vlade Rafal Bošenek poljskoj televiziji TVN24.
 
Vlada na čelu sa Partijom prava i pravde usvojila je u utorak nacrt zakona u tom cilju, a nacrt tek treba da odobri parlament.
 
Pilule koje se uzimaju ujutro nakon seksualnog odnosa u Poljskoj su bile dostupne bez recepta od 2015, u skladu sa evropskim zakonom.
 
"Ovaj nacrt zakona ograničava reproduktivna prava žena", rekla je Katarina Labec iz Saveza za žene i planiranje porodice, koji se zalaže za slobodan izbor žena.
 
Ona je izrazila bojazan da je reč o još jednoj restriktivnoj meri i da će ih uslediti još.
 
Partija je prošle godine pokušala da ogranični ionako restriktivan zakon o abortusu, ali je odustala od toga pod pritiskom desetina hiljada žena koje su protestovale širom zemlje.
  • Teodor

    16.02.2017 13:01
    Ovo su preko potrebne mere. Populacija u Evropi je ispod nivoa za obnovu. Vrlo kriticna situacija.
  • Мунгос

    16.02.2017 07:34
    @Drndara,
    Олако пришиваш фажизму све што ти се не свиђа. Немој тако, сви знамо да је фашизам „пун камион с Немци“.
  • Мунгос

    16.02.2017 07:25
    @ns,
    Ако цркви није место у 21. веку, онда није место ни твојој Атеистичкој цркви. Сви равноправни.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.