Hrvatska i Albanija pisale NATO zbog situacije na Kosovu

Hrvatska i Albanija poslale su zajedničko pismo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu zbog dešavanja na Kosovu.
Kako navode, pismom je izražena podrška dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i uključivosti.
 
Kako piše portal "Indeks.hr", izražena je i zabrinutost zbog poslednjih događanji koja mogu uticati na sigurnost Kosova, ali i sigurnost u širem kontekstu, potvrdilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.
 
Osim toga, oni ističu da je "pismo potpisano i upućeno u kontekstu zajedničkog interesa Albanije i Hrvatske kao članica NATO-a za održavanjem stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Evrope s posebnim naglaskom na održavanje sigurnosti Kosova". U pismu je iskazana snažna predanost i interes dve države članica Alijanse da NATO zadrži pažnju na održavanju sigurnosti Kosova kao i razmatranje konkretnih koraka kako ojačati napore Alijanse u izgradnji kosovskih institucionalnih kapaciteta, navode iz ministarstva. 
 
Ministri su napisali Stoltenbergu i da Hrvatska i Albanija podržavaju transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga - koje su lako naoružane - u prave vojne snage
 
"Indeks" navodi da su "odnosi između Srbije i njene nekadašnje pokrajine Kosova doživeli novo zahlađenje nakon što je Beograd poslao voz s natpisima 'Kosovo je Srbija' na granicu s Kosovom, a kosovska policija nije dopustila ulazak voza na kosovsku teritoriju"
 
Srpski predsednik optužio je vlasti u Prištini da žele da započnu novi rat, dok je njegov kosovski kolega rekao da Srbija želi da anektira severni deo Kosova na način kako je to učinila Rusija s ukrajinskim poluostrvom Krim, ističe zagrebački portal. 
  • Мунгос

    16.02.2017 19:02
    Хрвати су почели да се плаше и од сопствене сенке. Али то их не оправдава што причају глупости. Заборавили су да протествују што је Србија извршила аншлус Војводине.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.