London uvodi taksu za kola koja mnogo zagađuju

Gradonačelnik Londona Sadik Kan rekao je da će London uvesti taksu od 10 funti za zagađivanje za automobile u centru grada.
Taksa će bitu uvedena 23. oktobra, a najavljena je tik nakon objavljivanja upozorenja Evropske komisije o lošem kvalitetu vazduha u Londonu.
 
"Zapanjujuće je da živimo u gradu u kojem je vazduh toliko zagađen da mnoga naša deca odrastaju sa plućnim problemima. Ukoliko sada ne napravimo drastične promene, nećemo štititi zdravlje naše dece u budućnosti" naveo je Kan, potvrđujući da će London dobiti "najstroži standard" za emisije od svih velikih gradova.
 
Konkretno, planiranio je da starija vozila, koja više zagađuju, plaćaju taksu od 10 funti (11,7 evra) za vožnju u centralnim delovima Londona. Gradonačelnik je objavio i pokretanje internet sistema za proveru da li vozila spadaju u kategoriju koja će biti pogođena dodatnim taksama. Sistem se nalazi na sajtu javnog transporta Londona (Transport for London).
 
Očekuje se da će se taksa primenjivati na 10.000 vozila. Reč je o vozilima koja su proizvedena pre 2005. godine i ne ispunjavaju Euro 4 standard za emisije azotnog oksida i čestica. Taksa će se pridodati postojećoj naknadi od 12,5 funti koja se plaća za ulazak vozila u centralnu zonu Londona od 7 ujutru do 6 popodne od ponedeljka do petka. To znači da će u ovom periodu ulazak vozila koja više zagađuju koštati 21,5 funti.
 
Portparol Londonske skupštine iz reda konzervativaca Šaun Bejli (Shaun Bailey) rekao je da su istraživanja pokazala da će nova taksa pogoditi samo 7% vozila koja ulaze u centralni deo Londona, za koji se već plaća naknada od 2003. i da će ova mera imati "zanemarljiv" uticaj na kvalitet vazduha i smanjiti otrovne emisije za samo 1 do 3%.
 
London se ovim pridružuje sve većem broju gradova u svetu koji preduzimaju mere protiv sve većeg zagađenja vazduha. U Parizu je tako zabranjeno vozilima koja najviše zagađuju da ulaze u centralnu zonu između osam ujutru i osam uveče tokom radnih dana.
 
Evropska komisija je 15. februara upozorila pet zemalja, između ostalog Veliku Britaniju, da će ih izvesti pred Sud pravde EU ukoliko brzo ne preduzmu mere za zaštitu kvaliteta vazduha.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet