Preminula žena zaslužna za uvođenje abortusa u američki ustav

Amerikanka koja stoji iza dodeljivanja ustavnog prava na abortus u SAD uvedenog 1973, umrla je u 70. godini, saopštio je njen biograf.
Norma Makorvi se obratila američkom pravosuđu pod pseudonimom Džejn Rou (Jane Roe), i na osnovu njene tužbe doneta je istorijska odluka američkog Vrhovnog suda u slučaju Rou protiv Vejd od 22 januara 1973. godine, kada je ta najviša sudska instanca odlučila u njenu korist, odnosno da u ograničenom okviru žena ima legalno pravo da okonča svoju trudnoću.
 
Makorvi je umrla juče u medicinskoj ustanovi u Teksasu, rekao je Džošua Preger, njujorški novinar koji priprema biografiju o njoj i koji je napisao dug portret o njoj u časopisu Veniti Fer.
 
Slučaj Rou protiv Vejda iz 1973. obeležio je kraj duge sudske procedure otpočete tri godine ranije u Teksasu. Norma Makorvi, neudata majka koja je imala problematično detinjstvo bila je treći put trudna i želela je abortus. To, međutim nije bilo dozvoljeno u američkoj državi Teksas gde je živela, a nije imala sredstva da otputuje u neku drugu američku državu da to uradi.
 
Ona se tada, po savetima dve pravnice pobornice borbe za ženska prava, obratila sudu kao Džejn Rou suprotstavljajući se tužiocu Dalasa Henriju Vejdu. Njeno dete se već rodilo, ali slučaj je još trajao i stigao do Vrhovnog suda.
 
Ironično, Makorvi koja je simbol sticanja prava na abortus u SAD, kasnije se preobratila i postala žustra protivnica abortusa.
  • Maslina

    19.02.2017 09:55
    Mislim da se većina žena pokaje što su abortirale, i u nekom trenutku, kad se srede u životu, postanu protivnice abortusa, i veoma lako zaborave situaciju u kojoj su se nalazile kad su odlučile da abortiraju, a koja im se činila bezizlazna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.