U toku borba za Mosul, islamisti i dalje napadaju

Iračke snage pokrenule su danas operacije za oslobađanje zapadnog dela Mosula od Islamske države, objavio je danas premijer te zemlje Hajder al Abadi.
Savezne iračke snage su 17. oktobra prošle godine otpočele veliku ofanzivu da povrate grad Mosul, drugi po veličini u zemlji i uporište ekstremista Islamske države u Iraku od 2014. godine. Posle više nedelja teških borbi one su u januaru preuzele kontrolu nad istočnim delom grada. 
 
"Objavljujemo novu fazu operacije", rekao je premijer u poruci naciji preko televizije rano jutros i dodao da će narod Mosula "zauvek biti oslobođen od ugnjetavanja Daeša" što je arapska skraćenica za Islamsku državu. Navodno su već oslobođena dva sela, a džihadisti se polako povlače.
 
Islamska država zauzela je Mosul, grad na severu Iraka u junu 2014. godine. Zapadni deo grada je manji od istočnog, ali je gušće naseljen i tu se nalaze neka mesta podrške ekstremista.
 
Mosul je podeljen na dva dela rekom Tigar. Očekuje se da će borba za zapadni deo biti duga i teška, zbog gušće naseljenosti i jer su tamošnje stare ulice uske. Očekuje se da trupe počnu novu fazu ofanzive ka aerodromu u Mosulu, zapadno od reke Tigar koja teče kroz Mosul.
 
Stubovi dima se vide iz dela grada gde je aerodrom, dok avioni međunarodne koalicije bombarduju položaje ekstremista.
 
Ova borba bi mogla da bude najteža od početka ofanzive za oslobađanje tog grada pre četiri meseca, smatraju analitičari. 
 
Islamska država pruža snažan otpor da bi odbranila Mosul gde je njihov vodja Abu Bakr al Bagdadi proglasio kalifat u junu 2014. 
 
Pošto su očistili i obezbedili okolinu Mosula, specijalnim antiterorističkim iračkim jedinicama bilo je potrebno dva meseca, do kraja januara, da preuzmu kontrolu nad istočnom obalom Mosula.
 
U zapadnom delu prepletenom uličicama starog grada će biti teško da vojna vozila prođu, što će usporiti napredovanje vladinih snaga i njenih saveznika, upozoravaju analitičari.
 
Moglo bi se pokazati da ekstremisti uživaju veću podršku stanovništva na zapadnoj obali, naseljenoj većinski sunitima, nego na istočnoj obali, ocenjuju analitičari.
 
U međuvremenu čak i u zonama koje su vraćene pod kontrolu državnih snaga, Islamska država i dalje sprovodi napade, što pokazuje koliko je teško osigurati da se ekstremisti ne umešaju među civilno stanovništvo.
 
Vraćanjem Mosula bi se izbacile snage Islamske države iz Iraka i bio bi zadat fatalni udarac njihovom kalifatu, ali zvaničnici različito procenjuju koliko će vremena biti potrebno za to.
 
Irački premijer Hajder al Abadi je u decembru rekao da će biti potrebna tri meseca da se Islamska država istera iz Iraka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.