Burna reakcija medija zbog zabrane izveštavanja, Tramp: Mediji su neprijatelj naroda

Glavni američki mediji osudili su kao "neprihvatljivu" i "uvredljivu po demokratske ideale" odluku Bele kuće da zabrani učešće nekih medijskih kuća.
Bela kuća je u petak, pooštrivši svojevrsni "rat" protiv medija, između ostalog zabranila prisustvo za CNN, BBC, Los Anđeles tajmsu i Njujork tajms, dok je konzervativnim medijima poput "Foks njuza" i "Brajbart njuza" dozvolila da prisustvuju dnevnom brifingu, koji je održan bez kamera, što inače dotad nije bio slučaj.
 
Udruženje dopisnika koji izveštavaju o radu Bele kuće saopštilo je da "snažno protestuje" protiv odluke nove američke administracije, obećavši da će o tome razgovarati sa osobljem Bele kuće. 
 
Tokom brifinga bez prisustva kamera, portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da je Bela kuća pokazala "ogromnu pristupačnost" pri čemu su, kako tvrdi, njen tim i konferencije za novinare "verovatno pristupačniji nego što je to bio slučaj sa prethodnom administracijom"
 
AFP napominje da nije neuobičajeno da republikanske i demokratske administracije drže konferencije za novinare odabranim medijima, ali naglašava da je jučerašnji brifing prvobitno najavljen kao redovna konferencija koja je otvorena za akreditovane medije. 
 
Džejk Taper iz CNN opisao je potez nove administracije SAD kao "neamerički" i kao "neprihvatljiv od strane Trampove Bele kuće".  Kritike je izneo i "Njujork tajms", koji u uvodniku ocenjuje da je isključenje pojedinih medija "apsolutna povreda demokratskih ideala"
 
Neki mediji su podsetili i da je u decembru Spajser "Politiku" rekao da Trampova Bela kuća nikada neće zabraniti rad nekog medija. 
 
Tramp je u petak oštro kritikovao medije kao "neprijatelja naroda", dan nakon što je njegov glavni strateg obećao da će se odnosi sa medijima "svakog dana sve više pogoršavati".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.