Hrvatska u škole uvodi besplatne voćne i mlečne obroke

Radi podizanja sveti o zdravoj ishrani, kao i povećanja unosa svežeg voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, Hrvatska od ove školske godine započinje sa uvođenjem besplatnih obroka voća, povrća, mleka i mlečnih proizvoda za školsku decu.

Školska šema, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, objedinjuje dosadašnju Šemu školskog voća i povrća i program mleka u školama, a za sprovođenje projekta obezbeđeno je više od tri miliona evra kako bi se školarcima omogućio dodatni obrok svežeg voća i povrća, kao i mleka i mlečnih proizvoda.

Svaka škola koja želi da učestvuje u projektu sama bira dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po detetu nedeljno) i mleko, jogurt i slično (0,15-0,25 l po detetu nedeljno).

Voće i povrće isporučivaće se i raspodeljivati najmanje jednom nedeljno, kao i mleko i mlečni proizvodi.

Besplatne voćne i povrtne obroke dobijaće učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola, mleko i mlečne proizvode učenici osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske navodi da će se školama dostavljati mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, paradajz, šargarepa, pasterizovano mleko, pavlaka, jogurt, kiselo mleko, kefir i drugo fermentisano ili zakiseljeno mleko.

Za projekat se do sada prijavilo 1.119 škola i 87 dobavljača.

  • Veganka

    03.09.2017 11:17
    Mleko je neprirodna i nezdrava hrana za ljude, i kao takva izazivač dijabetesa, raka dojke, osteoporoze.
    Očigledno se neko u HR dosetio kako da se reši problema suše tj. problema sa aflatoksinom u mleku, te novcem iz budžeta otkupljuje mleko od farmera koje inače ne bi mogli izvesti, pa posle od njih uzima procenat.
    https://www.youtube.com/embed/udiBgzcqNNY?start=6

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet