Istraživači: Deponije riznice bogatstva

Istraživači su završili prvu studiju o dragocenom materijalu koji leži na ogromnim deponijama smeća i na otpadima u Evropi.
Istraživači: Deponije riznice bogatstva
Foto: Pixabay
Grupa od 17 organizacija je otvorila onlajn bazu podataka za "gradsko rudarenje", u kojoj su detaljno prikazane dragocene sirovine koje "dremaju" u bačenim baterijama i akumulatorima, elektronskim uređajima i na auto-otpadima širom Evrope.
 
Projekat pod nazivom ProSUM, ima za cilj da ukaže na mesta na kojima se može doći do aluminijuma, bakra i zlata vrednosti u milijardama dolara.
 
Grupa, koja uključuje i Univerzitet UN, navela je da su savremena vozila bogat izvor sirovina, među kojima su i litijum iz električnih automobila, čelik i magnezijum.
 
U "pametnim telefonima" koncentracija zlata je 25 puta veća nego u najbogatijoj podzemnoj rudi, a do tog zlata iz telefona je i mnogo lakše doći, navela je grupa istraživača.
  • Čika

    18.01.2018 08:39
    Nismo te sreće
    Nažalost, naša najveća đubrad su potpuno beskorisna i nepodesna za reciklažu...
  • Gladius et anus

    18.01.2018 07:50
    Maximus
    Покушајте да замислите партијске кадрове да раде у отпадима за рециклажу. Дајте, молим Вас, овакве "вести" су ипак за неке друге државе и народе... Овде је битно увалити се на државне јасле и паразитирати до пензије

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.