U više od 20 gradova Grčke najavljeni protesti protiv imena Makedonije

U više od 20 grčkih gradova za večeras su najavljeni protesti pripadnika opozicije, udruženja, crkve i građana, koji se protive do sada predloženim opcijama za rešenje pitanje imena Makedonije.
U više od 20 gradova Grčke najavljeni protesti protiv imena Makedonije
Foto: Pixabay

Protesti su zakazani za 19:30 časova po lokalnom vremenu, a tim povodom makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je državljane te bivše jugoslovenske republike da izbegavaju putovanje u Grčku ili gradove u kojima će se protestovati radi mogućih rizika i eskalacije situacije.

Protesti će biti održani u čak 14 gradova na severu Grčke i osam drugih gradova širom zemlje.
 
Proteste organizuje "Komitet za borbu protiv grčkog karaktera Makedonije", koji čine predstavnici opozicionih parlamentarnih i neparlamentarnih stranaka i nevladinih udruženja koja se protive da novo ime te države sadrži reč "Makedonija".
 
Protesti su prijavljeni i biće održani u gradovima Pela, Kavala, Drama, Seres, Kilkis, Polikastru, Voden, Lerin, Kostur, Ptolemaida, Katerini, Lagadas i turističkom naselju Nea Moudania na Halkidikiju.
 
Prema grčkim medijima, nezavisno od protesta koje organizuje ovaj komitet, nezadovoljstvo će biti iskazano i u još osam drugih grčkih gradova.
 
U mnogim gradovima, prenose makedonski mediji, demonstracije su podržane od lokalnih vlasti, gradonačelnika i sveštenika, a planiran je i organizovan prevoz do gradova i opština u kojima će protesti biti organizovani.
 
Grčki mediji pišu da će se, ukoliko sporazum Atine i Skoplja o novom imenu ipak bude postignut, masovni protest održati i u centru Atine na dan ratifikacije tog dokumenta u grčkom parlamentu.
 
Komentarišući proteste, portparol vlade i ministar bez portfelja u Grčkoj, u intervjuu Radiju 247, je rekao da "vlada priznaje neprikosnoveno pravo građana na okupljanje na kojem će iskazati svoje nezadovoljstvo, ali da pritom treba da imaju u vidu da Grčka od 2008. ima svoj nacionalni plan".
 
Inače, dogovor Atine i Grčke o novom imenu Makedonije, koji su postigli šefovi diplomatija dveju zemalja, uz posredovanje specijalnog izaslanika UN Metju Nimica, još nije obelodanjen.
 
Njegovo predstavljanje javnosti najavljeno nakon što sporazum usmeno potvrde premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a kao tri moguće opcije koje su ostale u užem izboru su: Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija i Republika Nova Makedonija.
 
Poglavar Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskop Jeronimos, izjavio je da se problemi kao što je pitanja imena susedne države, bivše jugoslovenske republike Makedonije, ne rešavaju na protestima, javila je makedonska agencija MIA iz Atine.
 
Grčki arhiepiskop je kazao da, za razliku od protesta u Atini održanih pre četiri meseca, kada je proteste podržala i na njima učestvovala i Grčka pravoslavna crkva sa svojim predstavnicima, njegov stav je sada da se tako važna pitanja ne rešavaju na ulicama.
 
Ocenivši da je položaj Grčke pravoslavne crkve solidan, Jeronimos smatra da nije lako dati ime jednoj državi ili joj ga, kako je rekao, pozajmiti.
 
"Moji stavovi su da se ovim pitanjima ne treba baviti na na protestima, jer za to je odgovornost preuzeo parlament, a u njemu sede poslanici koje je birao narod", rekao je Jeronimos novinarima, nakon posete ekološkom centru za predškolsko obrazovanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.