Francuska zabranjuje mobilne telefone u školama

Deca u Francuskoj moraće da idu u škole bez mobilnih telefona na osnovu zakona, koji je ministar obrazovanja nazvao "merom odvikavanja".
Francuska zabranjuje mobilne telefone u školama
Foto: Pixabay
Partija francuskog predsednika Emanuela Makrona "Republika u pokretu", nada se da će zakon biti izglasan pre početka nove školske godine u septembru.
 
Više od 90 odsto dece u Francuskoj, stare 12 i više godina, imaju mobilni telefon. 
 
"Mobilni telefoni su tehnosloška prednost, ali ne mogu da monopolizuju naš život", izjavio je ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke.  "Ne možete pronaći svoj put u svetu tehnologije ako ne umete da čitate, pišete, brojite, poštujete druge i radite kao tim", istakao je on. 
 
Vladajuća stranka je podnela amanadman na osnovu koga bi bez telefona trebalo da budu i profesori, na šta je ministar odbrane reagovao rečima da misli da to nije neophodno. 
 
Iz učiteljskog sindikata UNSA Stefan Kroše je rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja bezbednosni rizik. 
 
Pristalice zakona kažu da korišćenje pametnih telefona među decom pojačava sajber maltretiranje, olakšava pristup pornografiji i ometa sposobnost mladih da se integrišu u društvo.
  • NS

    07.06.2018 15:55
    BRAVO!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet