Zaev: Novo ime je Republika Severna Makedonija

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.
Zaev: Novo ime je Republika Severna Makedonija
Foto: Pixabay
Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje. Naziv "Republika Severna Makedonija" imaće univerzalnu upotrebu, a to će biti precizirano amandmanom na Ustav, rekao je on na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i svi ministri u Vladi Makedonije.
 
Dogovor postignut sa Grčkom, naveo je Zaev, predviđa potvrdu makedonskog jezika, bez fusnota i garantuje makedonski etnički i kulturni identitet i nacionalnost. Zagarantovana je, kaže, i bezbednost zemlje. On je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.
 
"Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze već pobede. Imamo istorijsko rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet", rekao je Zaev.
 
Dogovor će, naveo je, biti predstavljen svim relevantnim političkim subjektima u zemlji i potpisaće ga predstavnici dve vlade, nakon čega sledi ratifikacija u oba parlamenta. Predviđeno je da se na jesen održi referendum na kojem će makedonski građani glasati o novom imenu za svoju zemlju.
 
"Uveren sam da će referendum uspeti i da će većina građana reći "da" za novo ime", rekao je Zaev.
 
Sporazum treba da bude potpisan u subotu na Prespanskom jezeru. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je sporazum Atine i Skoplja.
 
"Pozdravljam istorijski sporazum Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva o rešenju spora oko imena koji su postigli Atina i Skoplje. Zahvaljujem im na njihovoj volji da reše spor koji je predugo pogađao region i pozivam obe zemlje da finalizuju sporazum", napisao je Stoltenberg na Tviteru.
  • istorija

    13.06.2018 06:02
    @geografija...pitaš se "gde je onda Makedonija"?!? Makedonija je oblast na severu Grčke već više od 2.000 godina, i u tome i jeste problem. A nema ništa od togs da Grci dozvole taj naziv, a zbog ovoga bi već ovih dana mogla pasti vlada u Grčkoj.
  • Aleksandar

    13.06.2018 00:00
    Nema od te priče ništa. To Grci neće prihvatiti ni u snu!
  • Мунгос

    12.06.2018 23:20
    Много значи то што је управник Јенс Столтенберг задовољан споразумом.
    Зато што када су две странке у свађи, он имаа проблема да одлучи којој ће од њих пружити заштиту.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).