Nemačka neće dozvoliti poricanje Holokausta na društvenim mrežama

Nemačka neće dozvoliti sadržaj kojim se Holokaust poriče na Fejsbuku ili bilo kojoj drugoj društvenoj mreži, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo pravde.
Nemačka neće dozvoliti poricanje Holokausta na društvenim mrežama
Foto: Pixabay
"To što Mark Zakerberg želi ili zahteva za američko, međunarodno tržište, nije moguće u Nemačkoj", kazala je portparolka nemačkog ministarstva za "Politiko", komentarišući Zakerbergove ranije izjave.
 
Osnivač Fejsbuka je u intervjuu objavljenom u sredu kazao da, uprkos tome što poricanje Holokausta smatra "duboko uvredljivim", ne smatra da bi takav sadržaj trebalo da bude zabranjen na Fejsbuku. Zakerberg, koji je jevrejskog porekla, kazao je da smatra da postoje stvari "koje različiti ljudi pogrešno shvataju" i dodao da ne smatra da oni "namerno" pogrešno shvataju.
 
Njegove reči su izazvale kritike, a među kritičarima se našla i organizacija Liga za borbu protiv klevete (ADL) koja je saopštila da Fejsbuk ima "moralnu i etičku obavezu" da ljudima ne dozvoli da na svojim platformama šire sadržaj koji poriče Holokaust. Zakerberg je poručio da uvredljiv sadržaj nije nužno zabranjen, osim ukoliko služi za nanošenje štete ili napad na nekoga.
 
Portparolka nemačkog ministarstva je komentarišući te izjave takođe naglasila da nema sumnje da se poricanje Holokausta smatra krivičnim delom u Nemačkoj, prema tački krivičnog zakona te zemlje kojim se osuđuje podsticanje mržnje. Zbog toga, kazala je ona, internet platforme poput Fejsbuka moraju da uklone tako uvredljiv sadržaj, u skladu sa nemačkim zakonom o govoru mržnje, bilo na način da takav sadržaj obrišu ili da ga blokiraju.
 
Ranije danas je ministarka pravde Nemačke Katarina Berli na Tviteru poručila da "ne sme biti mesta za antisemitizam". "Verbalni i fizički napadi se u to svrstavaju, ali i poricanje Holokausta. To se ovde sankcioniše i dosledno krivično goni", navela je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet