Švajcarci na referendumu odlučuju o kvalitetu hrane, burkama, biciklističkim stazama...

Švajcarski birači danas izlaze na referendum kojim žele da zaštite kvalitet svoje ishrane i poljoprivrede, a kanton St. Galen izjašnjavaće se o zabrani burki u javnom prostoru – pitanju o kojem će se najverovatnije održati nacionalni referendum sledeće godine.
Švajcarci na referendumu odlučuju o kvalitetu hrane, burkama, biciklističkim stazama...
Foto: Pixabay
Švajcarska je većinski urbano društvo, ali poljoprivreda je važan deo njenog kulturnog identiteta koji je, smatraju mnogi, ugrožen uvozom jeftine hrane koja ruši visoke švajcarske standarde.
 
Prema navodima HRT-a, prvi referendum je poznat kao Inicijativa o pravednoj ishrani i njime se savezna vlada poziva da promoviše ekološku i pravednu proizvodnju hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinja. Predlaže se uvođenje detaljnijeg označavanja proizvoda i donošenje mera protiv bacanja hrane.
 
Drugi referendum je o "suverenosti hrane" i njime se traži radikalnija reforma poljoprivrednog sektora, s većim fokusom na manje i porodične farme. Predlaže se zabrana genetske tehnologije, mere kojima će se povećati broj zaposlenih u agrokulturi, određivanje pravednih cena za sve proizvode i više namete na uvezenu hranu.
 
Protivnici, među kojima je i švajcarska vlada, smatraju da će usvajanje oba zahteva dovesti do porasta birokratije i cena koje bi Švajcarsku mogle dovesti u sukob s postojećim međunarodnim trgovinskim sporazumima.
 
Prema anketama, rezultati će biti tesni.
 
Švajcarci će takođe, glasati i na referendumu koji je raspisala vlada kako bi se potvrdila njena odluka iz marta da se biciklističke staze pravno izjednače s peešačkim i planinskim stazama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.