Demonstranti sprečili žene da uđu u hram

Hram u južnoj Indiji, jedan od najvećih svetskih centara hinduističkog hodočašća, danas je u skladu s odlukom Vrhovnog suda dozvolio ženama od 10 do 50 godina da udju, ali su ih u tome onemogućile stotine demonstranata koji su se na ulicama tukli s policijom.
Kada su se otvorile kapije hrama Sabarimala masa muških vernika je krenula ka hramu. Oko 1.000 policajaca je pendrecima pokušalo da obuzda demonstrante koji su napadali i lomili policijska i televizijska vozila i primoravali vernice da odu. Uhapšeno je 11 ljudi.
 
Novinarka Podža Prasana je rekla da su okupljeni bacali kamenje na policijski kombi u koji su se ona i njene kolege sklonile posle napada na njihov kombi kao i da su otimali pendreke policajcima koji su štitili novinare.
 
Ulazak žena starih od 10 do 50 godina u vekovima stari hram je neformalno bio zabranjen mnogo godina, a zabrana je 1972. pretočena u zakon. Sud države Kerala je 1991. podržao zabranu, ali ju je Vrhovni sud Indije prošlog meseca ukinuo, navodeći da je jednakost najviša vrednost, nezavisno od starosti i pola.
 
Uprava hrama i demonstranti tvrde da je celibat glavnog božanstva hrama, Lorda Ajape, zaštićen indijskim ustavom. Neki indijski verski lideri i sveštenici smatraju žene koje imaju menstruaciju nečistim.
 
Aktivistkinja Megna Pant je rekla da celibat božanstva nije važniji od jednakosti žena. Pravni zastupnik hrama je zamolio vernice da ne ulaze u hram i daju vremena upravi hrama da se žali na sudsku odluku.
 
Sabarimala je okružena planinama i gustom šumom u rezervatu Perijar. Svake godine ga poseti i do 50 miliona vernika.
 
Brojni indijski hramovi ženama zabranjuju ulazak, navodeći da to čine da bi sačuvali čistoću svetilišta. Sveštenici u jednom hramu u državi Radžastan veruju da hinduistički bog Kartikeja proklinje žene koje udju u hram umesto da ih blagosilja.
 
Indijski sekularni sudovi su u poslednje vreme intervenisali u slučajevima gde se religijska verovanja o polovima smatraju diskriminatorskim.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet