Bazilika Sagrada Familija napokon dobila građevinsku dozvolu

Nakon što se već 136 godina gradila bez građevinske dozvole, čuvena bazilika u Barseloni napokon je dobila dozvolu za izgradnju.
Bazilika Sagrada Familija napokon dobila građevinsku dozvolu
Foto: Pixabay
U dogovoru sa gradskim većem, Crkva će isfinansirati ozakonjenje sa 22 miliona evra, piše Gardijan. 
 
Do sada je postojala samo jedna dozvola iz 1882. koju je izdala Gradska skupština Sant Marti de Provencals, s napomenom arhitekti Antoniju Gaudiju da preduzme korake za legalizaciju gradnje, ali on to nije učinio. Prema dnevniku, bazilika nije upisana u zemljišne knjige i vodi se kao veliko zemljište koje je od 1995. upisano kao vlasništvo Biskupije Barselone.
 
Građevina na nekim mestima i izlazi iz gabarita, na primer osam stubova 20 do 50 centimetara 'prodrlo' je u šetalište u ulici Majorka, a kapela Uznesenja u ulici Provansa 30 centimetara. Nije definisana ni kupola Isusa Hrista, koja treba da bude najviša od 18 planiranih, a kada bude dovršena činiće crkvu najvišom zgradom u Barseloni sa 172,5 metara.
 
Odgovorni za gradnju žele do 2026. da završe celokupni projekat koji se finansira s 50 miliona evra, koliko se prikupi svake godine od ulaznica 4,5 miliona posetilaca, što znači 12.000 osoba na dan. Broj posetilaca znatno raste otkako je baziliku posvetio papa Benedikt XVI 2010. godine.
  • POSMATRAČ

    08.06.2019 14:08
    A kod nas?
    Tekst je kvalitetniji i stručniji od mnogobrojnih beogradskih medija. Nastranu to. Sme li iko kod nas da napiše o građevinskim dozvolama verskih objekata raznih ispovesti.? Ne samo njih nego i državnih i lokalnih izuzev mafijaških i sirotinjskih.
  • fanstasticno

    19.10.2018 14:28
    Pa tako moze i novosadska Bazilika Promenada da pocne sad da radi, a gradjevinsku dozvolu da dobije 2154. godine, eto, nismo mi jedini na svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.