Spor u Sloveniji oko povećanja minimalne plate na 667 evra

Dan pošto je vladajuća koalicija u Sloveniji predložila zakon o podizanju minimalne plate na 667 evra u 2019. godini i uz postepeno povećanje u iduće dve godine, u četvrtak su izbila neslaganja, a poslodavci traže konsultacije s vladom.
Spor u Sloveniji oko povećanja minimalne plate na 667 evra
Foto: Pixabay
Neslaganja su se pojavila i u samoj vladajućoj koaliciji čija su 52 poslanika potpisala predlog o minimalnoj plati. Ministar odbrane Karl Erjavec, čelnik stranke penzionera DESUS, kazao je u četvrtak pred sastanak koalicionih partnera u Vladi, da njegova stranka podržava podizanje minimalne plate, no da će to usloviti rastom penzija. 
 
"Želimo garancije da će se popraviti i status penzionera", rekao je Erjavec. 
 
Istakao je da je to jedan od prioriteta u koalicionom ugovoru pet stranaka u Vladi pemijera Marjana Šareca i poručio da njegovi poslanici neće glasati za predlog zakona o minimalnoj plati ako ne bude garancije da će se ispuniti i koalicioni ugovor o redovnom i vanrednom usklađivanju penzija s platama, naročito ako se povećaju i plate u javnom sektoru. 
 
O povećanju plata u javnom sektoru sindikati pregovaraju s Vladom, preteći štrajkovima početkom idućeg meseca. 
 
Iz Stranke modernog centra (SMC) koju vodi ministar spoljnih poslova Miro Cerar, potvrdili su da imaju primedbe na zakon o minimalnoj plati. O tome se može razgovarati tek u okviru socijalnog dijaloga sa sindikatima, ali i s poslodavcima, od kojih su neki izrazili otvoreno protivljenje takvom potezu, upozoravajući na mogući pad konkurentnosti privrede Slovenije, kaže SMC. 
 
Predstavnica poslodavaca Sonja Šmuc izjavila je da je šokirana zakonskim predlogom o velikom rastu garantovane minimalne plate u idućih nekoliko godina. "Slovenija se tako politikom plata pretvara u zemlju bogatih siromaha", smatra Šmuc. 
 
Zakon o povećanju minimalne plate predložila je formalno stranka Levica (L) koja iz opozicije podržava Vladu Šareca i osigurava joj parlamentarnu većinu. Ta stranka koja ističe socijalne ciljeve i borbu za društvenu jednakost, tvrdi da bi ponuđen rast minimalnih plata trebalo da osigura da oko 70 hiljada zaposlenih koji su na minimalnim platama, dobije primanja za 20 odsto iznad praga siromaštva, što sada nije slučaj. 
 
No, ekonomisti upozoravaju da rast minimalnih plata u tolikoj meri podiže i nominalnu visinu prosečne neto plate što medju ostalim zaposlenim može izazvati lančanu reakciju traženja većih plata. Poslodavci tvrde da je pravi problem u velikim doprinosima na plate, te da to treba smanjiti, čime bi se otvorio prostor i za porast neto plata. 
 
U sredu je predloženo da se minimalna plata u iduće tri godine, sa sadašnjih 638 evra, postupno poveća na 736 evra.
  • Voltron

    09.11.2018 15:49
    @?
    "Mozda to zvuci puno na odnosu na Srbiju al sve ispod 1000 Evra je prezivljavanje"

    Zivite u Sloveniji pa znate ?
    Jos nisam cuo da je neko u Sloveniji umro od gladi .
    Praksa iz zemalja EU je da se stanovniku sa minimalnom platom obezbedi iole normalan zivot . Njihovi minimalci obezbedjuju ne toliko bogat zivot ali se moze preziveti .
    Druga je stvar sto se to ne dopada nasim patriJotama .
  • ?

    09.11.2018 11:19
    Mozda to zvuci puno na odnosu na Srbiju al sve ispod 1000 Evra je prezivljavanje osim ako ste u zajednici i imate dve plate
  • EvoOvako

    09.11.2018 10:54
    ReplikicaMala
    Nama je dobro - pa gde bi li sa toliko novca..... Bolje ovako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet