Preminuo Sten Li, tvorac Spajdermena

Sten Li, čuveni američki strip scenarista, urednik, izdavač i producent, čovek koji je stvorio Marvel komiks, preminuo je u 95. godini, saopštila je njegova ćerka.
Li je preminuo u Čedar-Sinaj Medicinskom centru u Los Anđelesu.
 
Kao scenarista je sarađivao sa crtačima Džekom Kirbijem i Stivom Ditkom, stvorivši strip junake kao što su Spajdermen, Halk, Fantastična četvorka, Ajron Men, Tor, Iks Men i mnogi drugi.
 
Li je od male izdavačke kuće stvorio veliku multimedijalnu korporaciju. Primljen je u Kuću slavnih Vila Ajznera, a takođe i u Kuću slavnih Džeka Kirbija.
 
Sten Li donosi novine i na uredničkom polju. Na prvim stranama stripa, pored scenariste i crtača, počinje da kredituje i sve ostale koji su radili na stripu: tušere, unosače teksta i koloriste. Stvaranje neposredne veze između autora stripova i čitalaca bilo mu je takođe vrlo važno. Zato svaku sveščicu prate i adekvatni tekstovi koji najavljuju neke nove priče strip - serijala i donose nove vesti i podatke o autorima stripa.
 
Tokom šezdesetih godina Sten Li je bio urednik najvećeg broja Marvelovih serijala, pisac scenarija, urednik rubrike pisama čitalaca, a takođe je pokrenuo i mesečnu kolumnu Stenova govornica, preko koje je promovisao izdanja i obično je završavao kolumnu svojim legendarnim uzvikom Ekscelzior!
 
Velika popularnost Marvelovih stripova uslovila je i naglo povećanje obima posla, tako da Li više nije bio u mogućnosti da piše detaljne scenarije za crtače. Pristupio je novom metodu, koji su koristili i drugi izdavači, ali koji je zbog Marvelovog velikog uspeha postao poznat kao Marvelov metod.
 
Ukratko, taj metod se svodio na sledeći postupak: Sten Li bi smislio priču i napisao kratak sinopsis; zatim bi na osnovu toga crtač nacrtao strip, a potom bi Li pisao tekst za oblačiće, posle čega bi se strip kolorisao i unosio tekst.
  • Citalac

    13.11.2018 06:03
    RIP
    Detinjstvo bi bilo drugacije bez njega..
  • brane

    12.11.2018 22:47
    RIP legendo.
  • kazi ,,ladja,,

    12.11.2018 22:27
    Hvala mu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.