Amnesti internešenal oduzeo nagradu liderki Mjanmara

Amnesti internešenal je oduzeo civilnoj čelnici Mjanmara Aung San Su Ći nagradu Ambasador savesti koju joj je dodelila 2009. kada je bila u kućnom pritvoru.
Nagrada Ambasador savesti je najviše priznanje koje dodeljuje ta organizacija za odbranu ljudskih prava.
 
Organizacija je navela da je duboko razočarana time što Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, kao de fakto vođa Mjanmara nije stala u odbranu muslimanske Rohindža manjine od kojih je njih oko 700.000 pobeglo iz zemlje zbog vojnih akcija protiv njih, prenosi BBC. 
 
Ovo je poslednje priznanje koje je oduzeto sedamdesettrogodišnjoj Aung San Su Ći. 
 
"Duboko smo razočarani da više ne predstavljate simbol nade, hrabrosti i bespoštedne borbe za ljudska prava", napisao je generalni sekretar Amnestija Kumi Naidu u pismu liderki Mjamnara. On je dodao da njeno odbijanje da prihvati ozbiljnost i razmere napada na Rohindže znači da ima malo izgleda da se ta situacija popravi. 
 
Organizacija koja je nekad slavila Aung San Su Ći kao svetlo demokratije objavila je odluku o oduzimanje nagrade na osmu godišnjicu njenog oslobađanja iz kućnog pritvora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.