Pismo Ajnštajna o nacistima prodato za 32.000 dolara

Pismo Alberta Ajnštajna iz 1922. godine u kojem on govori o svojim strahovima u vezi sa porastom antisemitizma u Nemačkoj, i to više od decenije pre dolaska nacista na vlast, prodato je na jednoj aukciji u Izraelu za 32.000 dolara.
Šta je pisalo u Ajnštajnovom pismu devojci koja ga je dobila?
 
"Ovde se kuvaju ekonomski i politički mračna vremena, tako da sam srećan što mogu da odem od svega ovoga", napisao je tada 43-godišnji fizičar svojoj sestri Mariji nakon što je napustio Berlin i otišao na lokaciju koja se ne navodi u pismu. 
 
Ajnštajn, koji je tri meseca pre toga osvojio Nobelovu nagradu, otputovao je iz nemačke prestonice nakon što su ekstremni desničari ubili ministra spoljnih poslova Valtera Ratenaua, njegovog prijatelja i takođe Jevrejina, posle čega ga je policija upozorila da bi on mogao biti sledeći. 
 
Kada su nacisti došli na vlast u Nemačkoj 1933. i počeli progon Jevreja, Ajnštajn se nalazio na predavanju u inostranstvu. On se odrekao državljanstva i potom konačno nastanio u SAD. 
 
"Ono što je posebno kod ovog pisma je da je Ajnštajn stvarno predvideo, 10 godina ranije, ono što će se dogoditi u Nemačkoj", kazao je Meron Eren, jedan od osnivača aukcijske kuće Kedem iz Jerusalima, koja je ponudila pismo, a koje je kupio nepoznati kupac.
  • Ns 49

    16.11.2018 06:21
    Napravljen je veliki mit od Ajnštajna ali se pitam da li bi postojao da nije bilo naše Mileve. Tada žene nisu smele da se eksponiraju kao danas pa je dotični sve sebi pripisao ali postoje činjenice da je to radio i od drugih. Isto tako postoje dokazi da se on nudio istim tim koje spominje da radi za njih ali oni nisu hteli da rade sa njim.
    I njegovog zemljaka Čaka Norisa glorifikuju kao svemoćnog a to se sve kuva u istom loncu.
  • ahaha

    15.11.2018 14:41
    @Patak
    Ah da, srpski mitovi gde su sve Srbi napravili i postigli a drugi ih samo kopirali. Ajnstajn je i posle Mileve svoj genij dokazivao i u Nemackoj i u Americi. Mileva, koliko god bila izuzetna zena, narocito za to vreme, nije bila ravna Ajnstajnu, kao ni mnogi drugi naucnici. Na stranu sto je generalno suludo osporavati nekoga ko medju najcenjenijim fizicarima slovi kao jedan od najvecih naucnika ikada. Ali dobro, svi razumeju u sve jer su procitali clanak na Vikipediji pa svi mrze Srbe jer su sve postigli i citav svet nas kopira. Jeste, kako da ne...
  • Patak

    15.11.2018 10:03
    Wiki
    Zanimljivo je da dolenavedeni pasus ne moze da se nadje u srpskoj verziji istog teksta na wikipediji, pa je jasno pripisivanje natprirodnih moci predvidjanja buducnosti jednom najobicnijem sluzbeniku patentnog zavoda koji je postao poznat i proglasen za genija posto je predstavio radove nasamarene Mileve Maric kao svoje. Sva sreca, matematicarka je bila genijalna pa je predvidela podvalu i prevarantu nije dala potpune formule - tako da je jadnik do kraja zivota po ceo dan pokusavao da ih resi, ali bezuspesno.

    Around this time, Hitler made his earliest known recorded statement about the Jews in a letter (now known as the Gemlich letter) dated 16 September 1919 to Adolf Gemlich about the Jewish question. In the letter, Hitler argues that the aim of the government "must unshakably be the removal of the Jews altogether".
    ---- https://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler#Entry_into_politics

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet