SAD još uvek nemaju konačan zaključak o ubistvu Kašogija

SAD još nisu donele konačan zaključak o tome ko je odgovoran za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu, saopštio je Stejt department.
Neimenovani zvaničnik SAD rekao je prethodno da su američke obaveštajne službe zaključile da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman naredio ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, pošto je to objavio Vašington post. Saudijska vlada je negirala tu tvrdnju.
 
Portparolka američke diplomatije Heder Noert rekla je da su "netačni nedavni izveštaji da je američka vlada donela konačan zaključak" i dodala da su mnoga pitanja ostala bez odgovora o okolnostima ubistva novinara, preneo je AFP.
 
Kašogi je ubijen 2. oktobra u konzulatu, u koji je otišao po dokumenta potrebna za venčanje s turskom državljankom.
 
Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je razgovarao sa direktorkom Centralne obaveštaje agencija (CIA) Đinom Haspel i državnim sekretarom Majkom Pompeom o nalazima obaveštajaca o ubistvu Kašogija, rekla je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders i dodala da predsednik ima poverenje u CIA.
 
Tramp je novinarima pre nego što je napustio Belu kuću rekao da mu je dotad, kad je reč o prestolonasledniku, rečeno da on nije imao ulogu u ubistvu. "Moraćemo da vidimo šta imaju da kažu", rekao on.
 
Predsednik SAD je rekao da je Saudijska Arabija "zaista spektakularni saveznik u pogledu radnih mesta i privrednog razvoja". "Ima mnogo stvari koje moram da uzmem u obzir (prilikom odluke o merama protiv Saudijske Arabije)", rekao je Tramp.
 
Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je novinarima koji putuju s njim na samit pacifičkih država da ne može da komentariše "poverljive informacije", dodajući da je ubistvo Kašogija "zverstvo".
 
"To je takođe omlovažavanje slobodnih i nezavisnih medija i SAD su odlučne da odgovaraju svi koji su odgovorni za to ubistvo", dodao je on i rekao da će SAD "slediti činjenice" dok nastoje da nađu način da očuvaju "snažno i istorijsko partnerstvo" sa Saudijskom Arabijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet