Ukrajina raskinula sporazum o prijateljstvu s Rusijom

Ukrajinski parlament je danas simbolično otkazao sporazum o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom, posle više od četiri godine krize i posle otvorenog vojnog sukoba u moruzu Kerč krajem novembra.
Ukrajina raskinula sporazum o prijateljstvu s Rusijom
Foto: Pixabay
Na predlog predsednika Petra Porošenka, ta mera koja će stupiti na snagu aprila iduće godine, dobila je podršku 277 poslanika, a potrebni minimum je bio 226.
 
Ukrajina odbija da obnovi ovaj ugovor, koji je stupio na snagu aprila 1999. godine i trebalo bi da bude automatski produžen svakih deset godina.
 
Rusija je 25. novembra zaplenila tri mala ukrajinske vojna broda kada su pokušali da iz Crnog mora prođu u Azovsko, i zarobila 24 mornara. To je bio prvi otvoren vojni sukob Moskve i Kijeva od ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine kada je počeo oružani sukob proruskih separatista i vladinih snaga u istočnoj Ukrajini.
 
Kijev i Zapad optužuju Rusiju da je izazvala rat u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi, i da vojno podržava separatiste, što Moskva žestoko odbija uprkos brojnim dokazima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet