Komšić vratio Tita u Predsedništvo

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je u svoj kabinet u zgradi državnog vrha u Sarajevu vratio portret Josipa Broza Tita, kojeg je tamo držao tokom dva svoja ranija mandata, a portret je bio uklonjen kada je kabinet koristio Dragan Čović.
Za to se, prenela je agencija Hina, saznalo kada je objavljena fotografija protokolarnog sastanka Komšića s ambasadorom Francuske u BiH Gijomom Rusonom.
 
Portret pokojnog maršala i doživotnog predsednika nekadašnje Jugoslavije bio je u Komšićevom kabinetu od 2006. do 2014. godine.
 
Komšić nikada nije skrivao da ceni Tita, a posebno je isticao da Titu treba zahvaliti i za samo postojanje BiH.
 
Na predavanju novembra na jednom sarajevskom fakultetu, povodom 25. novembra koji se obeležava kao Dan državnosti BiH, Komšić je kazao da se i u antifašističkom pokretu razmišljalo treba li da postoji BiH.
 
"Veličina ljudi koji su tada donosili odluke, a pre svih Josipa Broza Tita, bila je u tome što su rekli da BiH mora imati isti status kao što će sutra imati i ostale republike u okviru Jugoslavije", kazao je tada Komšić.
 
Na prvom zasedanju "Zemaljskog antifašističko veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine" (ZAVNOBiH), u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine doneta je odluka u ime naroda da BiH bude "zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih", uz ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslovenske federacije, i u istorijskim granicama iz vremena srednjevekovne Bosne.
 
Na fotografiji sastanka Komšića i francuskog ambasadora vidi se i zastava Evropske unije, no u njegovom kabinetu više nema zastave sa stilizovanim hrvatskim grbom, koja je bila deo službenih simbola "Herceg-Bosne", a sada se naziva "zastavom hrvatskog naroda u BiH". Tu zastavu je u tom kabinetu za svog mandata hrvatskog člana Predsedništva BiH držao Čović.
  • Cicvara

    07.12.2018 12:11
    To, Komšo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.