Makron: Bes naroda opravdan, povećaću minimalna primanja

Tri nedelje od početka mobilizacije pokreta "Žuti prsluci", koji čine građani nezavodoljni opštom politikom vlasti, francuski predsednik Emanuel Makron je obećao nekoliko mera za poboljšanje kupovne moći građana, povećanja minimalne zarade i ukidanje nekih poreskih dažbina za penzionere s niskim primanjima.
Makron je rekao da će od 2019. godine biti povećana minimalna zarada za 100 evra mesečno i da će biti ukinute neke poreske odredbe koje se odnose na penzije. 
 
 "Minimalna zarada će biti povećana za 100 evra mesečno počev od 2019. godine" i dodao je da će biti povećane penzije koje su ispod 2.000 evra ukidanjem poreza. 
 
Predsednik je rekao da želi preduzimanje hitnih mera, među kojima je ukidanje poreza na dodatne sate rada zaposlenih od 1. januara. Prema njegovim rečima, ta mera stupa mnogo ranije na snagu, jer želi da njegova obećanja bude odmah vidljiva. Makron je takođe priznao da pored nelagodnosti kod zaposlenih, postoji i nelagodnost u demokratskom procesu. 
 
"Verovatno nismo dovoljno odgovorili na brojna pitanja za godinu i po dana rada. Možda vam se činilo da to nije moja briga i da imam druge prioritete. Večeras želim veoma jasno da kažem da sam sa vama", rekao je Makron često kritikovan da je samo predsednik bogataša i da je arogantan prema drugima. 
 
Makron je dodao da gnev i ogorčenje u društvu nisu od juče i da su nedavni događaji duboko potresli naciju, i osudio nasilje na ulicama tokom protesta. "Za to nasilje neće biti nikakve milosti", istakao je francuski predsednik.
 
"Svi smo videli kakvu igru igraju oportunisti koji su iskoristili iskren gnev", rekao je Makron, ukazavši da "nikakav bes ne opravdava napade na policajca, žandarma, uništavanje prodavnica i javnih zgrada".
 
Kako je istakao, "kada se nasilje razulari, sloboda prestaje. Zato sada mir i red moraju da zavladaju u Republici, jer se ništa trajno neće izgraditi sve dok postoji strah".
 
Makron je rekao i da će se sastati sa gradonačelnicima od regiona do regiona u celoj zemlji, "kako bi izgradio temelj novog nacionalnog ugovora", prenose francuski mediji. Najavljuje i da će se baviti različitim pitanjima kao što je "ravnoteža fiskalnosti" i mera radi suočavanja s klimatskim promenama.
 
Makronov govor, koje su prenosile uživo francuske televizije, trajao je 13 minuta i završen je rečima "Živela Republika! Živela Francuska!".
  • Niko bitan

    11.12.2018 20:17
    /
    Pa nek vrati sve one poreske obaveze, koje je ukinuo! Po kojima su najbogatiji najzasticeniji! Truli kapitalista, pasce uskoro! Zaratio je sa sopstvenim narodom, samo za razliku od nas, Francuzi su narod sa razvijenom drustvenom svescu!!!
  • *

    11.12.2018 13:23
    *
    ugasio ga je maleni, crni utorak u toku, objavljen poziv za 5. čin u subotu
    https://www.youtube.com/watch?v=dtl2rSNKufs
  • Novosadjanin

    11.12.2018 10:32
    eh te razlike
    U Francuskoj, jednoj od svetskih sila i jednoj od najrazvijenijih drzava na svetu predsednik izjavljuje - demonstranti su u pravu, izaci cemo im u susret.
    U Srbiji, prciji Evrope i jednoj od najNErazvijenijih drzava u Evropi predsednik izjavljuje - briga me da 5 miliona demonstranata izadje na ulice necu im ispuniti uslove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.