Tela planinara nakon 30 godina pronađena na Himalajima

Tela dvojice planinara Kristina Runarsona i Torstina Gudjonsona pronađena su na Himalajima nakon trideset godina, javlja CNN.
Tela planinara nakon 30 godina pronađena na Himalajima
Foto: Pixabay
Slučajno ih je pronašao jedan američki planinar u podnožju lednika.
 
Stiv Aistorp išao je 1988. godine na ekspediciju na Himalaje sa svoja dva prijatelja. Cilj ije bio da osvoje vrh planine Pumori, koja je visoka 7161 metar, a koja se nalazi u blizini Mont Everesta. Aistorp se prilikom putovanja razboleo i nije mogao da nastavi putovanje, ali je ohrabrio svoje prijatelje da nastave i pokušaju da stignu do cilja.
 
Kada se oporavio i stigao do njihovog kampa, video je da nema nikoga u crvenim šatorima. Zvao ih je, ali se niko nije odazivao. Smatra da su, prema poziciji postavljenih užadi, pokušali da se popnu do samog vrha kada im se dogodila neka nezgoda.
 
U džepu jednog od dvojice preminulih alpinista pronađena je rolna filma. Stručnjaci sada rade na njenom razvijanju. Prijatelji i članovi porodice nadaju se da će fotografije možda otkriti šta se tačno dogodilo.  
 
"Verujem da je pronalazak tela naših dragih prijatelja Torstina i Kristina opet rastužio sve one koji su ih voleli. S druge strane, to nas je i povezalo, i nadam se da će nam pomoći da se vremenom pomirimo s tim nesrećnim događajem", rekao je Steve Aistorp.
 
Aistorp veruje da su tela njegovih prijatelja završila u podnožju planine zbog povlačenja lednika. Odvezena su u Katmandu gde će biti kremirana. Nakon toga, njihov pepeo će vratiti na Island.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.