Direktorki Huaveja nanogvica

Kanadski sud odobrio je kauciju izvršnoj direktorki kineske kompanije "Huavej" Meng Vangdžou, koja je uhapšena na zahtev SAD.
Hapšenje Vangdžou dovelo je do diplomatskih tenzija između Kine, Kanade i SAD.
 
Nakon trodnevnog zasedanja, sud u Vankuveru odobrio je kauciju za Meng Vangdžou u visini od 10 miliona kanadskih, odnosno 7,5 miliona američkih dolara. Vangdžou je u obavezi da nosi nanogvicu, preda svoje pasoše, ostane u Vankuveru i bude u jednom od dva svoja prebivališta, svake noći od 23 do 6 časa ujutro. 
 
Odluka je dočekana aplauzom u punoj sudnici gde su članovi kineske zajednice Vankuvera bili u velikom broju da joj pokažu podršku. Ona je u utorak veče napustila sud okružena obezbeđenjem. Kako se navodi, odvezena je u crnom terenskom vozilu bez odgovaranja na pitanja novinara.
 
Sledeće ročište za razmatranje izručenja Meng biće 6. februara. Do tada američke vlasti treba kanadskom sudu da pošalju kompletnu dokumentaciju vezanu za njihov zahtev za izručenje. 
 
Kina je juče poručila da "neće štedeti napore" da zaštiti kineske građane od bilo kakvog maltretiranja kojim se krše njihova legitimna prava i interesi. Vašington optužuje Meng da je koristila fiktivnu kompaniju u Hong Kongu za prodaju opreme Iranu, što kako ukazuje, predstavlja kršenje američkih sankcija. 
 
Nekoliko sati uoči zasedanja suda u Vankuveru o kauciji za Meng, Kina je uhapsila bivšeg kanadskog diplomatu u Pekingu, a mnogi to tumače kao osvetu za hapšenje direktorke "Huaveja".
  • Copy

    12.12.2018 18:21
    Čitaćemo mi još o njoj.
    Ako se ne varam signal sa nanogice je već snimljen i u Huawei-u već rade na imitiaciji nanogice.
    Uskoro ćemo čitati kako je nestala sa teritorije Kanade.
    'Beš 10 miliona dolara, pa jo[ kanadskih, ima Huawei novca.
    A za hapšenje sam siguran da je neosnovano, običan pritisak na Kineze.
  • Kašanski

    12.12.2018 13:35
    Huawei nije SAMSUNG
    SAD se jako strogo i bez pardona odnosi prema stranim kompanijama koje ugrozavaju poziciju domacih proizvodjaca (Apple, HP, Dell), svaki propis se budno motri, nebi li se nesto prekrsilo pa da ih banuju sa trzista. Ali Huawei je jedna od najjacih i najznacajnijih kineskih izvoznih kompanija, a SAD bi trebalo da uvidi razliku i da se ne ponasa prema njima kao prema juznokorejskim kompanijama, jer kina bi moga da uzvrati istom merom, a to bi defakto moglo malo da ih prodrma nebi li se dozvali svesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet