Održan antivladin protest u Beču

Više hiljada ljudi je, uprkos snegu i mrazu, danas mirno demonstriralo u centru Beča povodom godinu dana na vlasti desnice i ekstremne desnice u Austriji.
Demonstranti, kojih je prema navodima policije bilo 17.000 a prema organizatorima 50.000, kritikovali su politiku prema migrantima i socijalnu politiku vlade uz parole "rasizam nije mišljenje“ i "ne mogu više“.
 
Okupljanje su organizovale levičarske organizacije da bi obeležile godinu dana od dolaska na vlast koalicije konzervativaca kancelara Sebastijana Kurca i ekstremno desničarske Slobodarske partije. Kurcova vlada je višestruko uvećala broj mera protiv imigracije i usvojila zakon o produžetku maksimalnog radnog vremena na 12 sati dnevno i 60 sati nedeljno.
 
"Želimo drugačiju Austriju", rekao je lider opozicionih socijal-demokrata Andreas Šider.
 
Ipak, mobilizacija pristalica levice nije ni blizu onakva kakva je bila prilikom prethodnog ulaska ekstremne desnice u vlast, 2000. godine. Posle godinu dana vlade, desničarska koalicija i dalje ima veliku podršku, zahvaljujući uspešnoj ekonomiji i porastu populističkih tendencija u Evropi i svetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.