VIDEO: Policija rasterala građane iz centra Banjaluke, sutra novi protesti

Nakon što su pripadnici specijalne policije potisnuli građane sa banjalučkog Trga Krajine i nakon što su oni prešli prekoputa, u gradski park Petar Kočić, policija je krenula u novu akciju i rasterala građane i iz parka.
Novi protest zakazan je za sutra, nakon što je policija rasterala okupljene građane. Intervencija Jedinice za podršku #pravdazadavida #banjaluka #upravo pic.twitter.com/z5sxiTWKQf
 
Građani, okupljeni oko grupe "Pravda za Davida", premestili su se potom u portu crkve Hrista Spasitelja u centru grada, gde su zapalili sveće i traže da se oslobodi Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, koji je jutros uhapšen. 
 
Nekoliko stotina građana uzvikuju "pravda za Davida", "oslobodite Davora" i "ostajemo do kraja". Među okupljenim građanima su i lideri opozicije, Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke i Branislav Borenović iz Partije demokratskog protesta. 
Foto: Maja Isović Dobrijević
 
Reporterka N1 javila je da u centru Banjaluke traje celodnevna "igra" između pripadnika Jedinice za podršku MUP-a RS i uniformisane policije. Građani postavljaju "Davidovo srce", a policija ga sklanja, odnosno skida.  
 
Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se u ovom gradu, u znak podrške jutros uhapšenom Davoru Dragičeviću, ocu tragično stradalog Davida Dragičevića, ali i svim Banjalučanima koji se bore protiv nepravde.
 
Večeras oko 18 sati na Španskom trgu u Mostaru spontano se okupila veća grupa građana Mostara, kako bi iskazala podršku građanima Banja Luke koji se danas sukobljavaju sa, kako su kazali, političkom represijom.
 
Inicijativa Ne davimo Beograd (NDMBG) pozvala je večeras putem društvenih mreža građane da se sutra priključe akciji solidarnosti pod nazivom "Srce za Davida" u 12 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.
 
Kordon pripadnika specijalne policije Republike Srpske danas popodne je sa štitovima krenuo na građane okupljene na banjalučkom Trgu Krajine, koji su postavili novo "Davidovo srce" i zapalili sveće za ubijenog mladića Davida Dragičevića. Prethodno su, uz obezbeđenje nekoliko stotina policajaca, komunalni radnici uklonili sa trga "Davidovo srce", njegovu sliku, sveće i cveće.
 
Kada su krenuli da sklone i drvenu statuu stisnute pesnice, grupa mladića je pokidala policijsku traku i sukobila se s policijom.
 
Građani su se brzo organizovali i napravili novo "Davidovo srce" pored samog ulaska u Robnu kuću "Boska", uzvikujući "Pravda za Davida" i "Ubice, ubice".Novo uklanjanje sa Trga uz intervenciju policije #PravdaZaDavida #banjaluka pic.twitter.com/kfqXYIUcuz
 
Desetak minuta kasnije na građane je krenuo kordon pripadnika Jedinice za podršku MUP RS i tada je povređeno nekoliko osoba. Među povredjenima je i poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković, kome je lice bilo krvavo.
 
On je pozvao građane da ne odustaju i da se večeras u 18h u što većem broju pojave na Trgu Krajine. Za večeras je u Sarajevu u 19 sati ispred Zemaljskog muzeja najavljen skup podrške Davoru Dragičeviću, a organizator okupljanja je porodica stradalog Dženana Memića.  
 
"Napravićemo novo Davidovo srce i okružićemo ga. Tuče nas stranačka policija (srpskog člana Predsedništva BiH) Milorada Dodika i (predsednice RS) Željke Cvijanović", rekao je Stanivuković.
 
Nedugo posle te izjave, Stanivuković je ponovo uhapšen, a policija ga je bukvalno vukla trgom. Prvi put je uhapšen nekoliko sati ranije, s predsednikom PDP-a Branislavom Borenovićemm, ali je potom pušten na slobodu, kao i ostali članovi grupe "Pravda za Davida" koji su jutros uhapšeni.
 
U pritvoru je zadržan jedino Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića. Njemu je tokom hapšenja povređena ruka i posle pregleda na hirurgiji prebačen je u policijsku stanicu.
 
Suzana Radanović, majka ubijenog Davida, nalazi se u porodičnoj kući u Pobrdju. Policija je od nje tražila da izvrši pretres, uz obrazloženje da imaju usmeno naređenje, ali im ona nije dozvolila da uđu u kuću bez naloga.
 
S njom u kući je i njeno dvoje maloletne dece.
 
Na Trg Krajine je u međuvremenu došla nova grupa specijalaca, a povremeno dolazi do "koškanja" policije i građana.
 
Delegacija EU traži objašnjenje za hapšenja
 
Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini izrazile su duboku zabrinutost današnjim dešavanjima u Banjaluci. Od MUP-a traže hitno objašnjenje za hapšenje osoba povezanih sa pokretom "Pravda za Davida".
 
"Budno pratimo razvoj situacije u Banjaluci i apelujemo na sve da ostanu mirni i uzdrže se od nasilja", navodi se u zajedničkom saopštenju.
 
Kako se navodi, ambasador Vigemark i ambasadori zemalja članica Evropske unije u BiH nedavno su se sreli sa Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem i tom prilikom pozdravili njihove napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti njihovih sinova.
 
"Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspeli da izazovu više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH, nego bilo koja politička stranka", navodi se u saopštenju i dodaje da današnji razvoj događaja "šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH".
 
Dvadesetjednogodišnji student iz Banjaluke David Dragičević nestao je u martu. Nakon nekoliko dana, njegovo telo pronađeno je kod tvrđave Kastel, a prvobitna policijska istraga pokazala je da je smrt nastala utapanjem. Nakon toga, tužilac je doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv N. N. lica zbog sumnje na ubistvo.
 
Davidova smrt dovela je do višemesečnih protesta u Banjaluci, a Fejsbuk grupa koja organizuje proteste broji više od 260.000 članova.
 
 
 
Grupa "Pravda za Davida" nastala je 26. marta, posle konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, da je potom opljačkao jednu kuću, a onda usled nesrećnog slučaja završio u rečici Crkvena.
 
Povodom Davidove smrti formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS koji je konstatovao da postoje indicije da je mladić ubijen, posle čega je tužilaštvo pokrenulo istragu ubistva. Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.
  • Ленка

    26.12.2018 10:51
    @Kornelija
    Матрица је увек иста од оних убијених у кафићу Панда, војника са Топчидера, преко убиства овог Давида, до убиства Оливера Ивановића.
    Не ради овде ликвидације директно CIA, већ то за њих обавља британски MI6, односно да будем прецизнији SAS.
    Ради се о специјално обученим људима за убиства, који имају логистичку подршку на терену од стране локалних (заврбованих или уцењених) политичара, или боље речено домаћих издајник, а поготово од највећих страних обавештајних служби.

    То су убиства где нема логике, нејасни су мотиви и нема трагова, а ако их и има, они су намештени да воде истрагу у супротном правцу.
    То је класика за SAS.
    Они уживају кад анеко исмева теорије завере и негира умешаност странаца у овакве злочине, јер те аутошовинисте, чака и не морају да плаћају, пошто сами раде против сопственог народа.

    Уз горе изнето код оваквих случајева убистава одмах се меша политика, јер се активира опозицвија да оптужује власт за њих а такође и прозападне НВО и прозападни медији.
    Они упиру прстом у кривца и пре почетка истраге, јер добијају налоге да шире лажне вести, оптужбе, односно клевете.

    У свим горе побројаним случајевима имате све ове елементе.

    Зато свим тим НВО или медијима, тј. политичким странка, које висе на "западној сиси", не смета нерасветљени (неспорни) злочини, које су починили Харадинај, Норац, Тачи, Орић, Дудаковић, и сл.
  • Pedja

    26.12.2018 09:49
    Da li je moguće...
    ...da ovo komentarišu samo botovi? Da li je moguće da neko poveruje u teorije zavere, MI6, Vatikan, Kominterna? Pa 30 godina uvaljujete narodu takve priče, zar vam nije dosta, i kad će vam biti dosta, koliko još želite žrtava?
  • Gotovo je

    26.12.2018 01:29
    MI6 obavio posao. Tako im Bog platio posao - u njihovoj deželi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet