Kina spremna da upotrebi silu u borbi protiv snaga za nezavisnost Tajvana

Kina se neće odreći mogućnosti da upotrebi silu u borbi protiv snaga za nezavisnost Tajvana, izjavio je danas kineski predsednik Si Đinping i dodao da će Kina "ponovno biti ujedinjena".
Kina spremna da upotrebi silu u borbi protiv snaga za nezavisnost Tajvana
Foto: Pixabay
Peking "zadržava pravo da preduzme sve potrebne mere protiv spoljnih sila" koje deluju protiv mirnog ujedinjenja i protiv separatističkih i secesionističkih aktivnosti, upozorio je kineski predsednik.
 
On je dodao da bi "nezavisnost Tajvana vodila na put bez izlaza".
 
"Kina mora i biće ponovno ujedinjena", poručio je Si.
 
Tajvan i Kina su se razdvojili tokom građanskog rata 1949, kada su nacionalističke snage bile poražene od komunista Mao Cedunga i članovi Kuomintanga pobegli na to ostrvo.
 
Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije i nije odustala od ponovnog ujedinjenja. Odnosi su bili poboljšani od 2008, kada je predsednik Tajvana postao Ma Jing-đeu.
 
Kina je prekinula kontakte s novom vladom Tajvana po njenom stupanju na dužnost pre dve godine i pojačava pritisak da bi naterala ostrvske vlasti da vrate Tajvan u sastav Kine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet