Tunis produžio vanredno stanje na još mesec dana

Vanredno stanje, na snazi u Tunisu od 2015. godine i serije ekstremističkih napada, produženo je za mesec dana do 4. februara, saopštilo je danas predsedništvo Tunisa.
Tunis produžio vanredno stanje na još mesec dana
Foto: Pixabay
Šef države Bedži Kaid Esebsi "odlučio je da produži vanredno stanje od 6. januara do 4. februara, posle razgovora s premijerom i predsednikom Parlamenta", navodi se u saopštenju. Zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da će ovo produženje verovatno biti poslednje u očekivanju da parlament usvoji predlog zakona koji reguliše uvođenje vanrednog stanja.
 
Sada se vanredno stanje primenjuje na osnovu ukaza iz 1978. godine, iz vremena prvog predsednika Tunisa Habiba Burgibe (1956-1987).
 
Novo produženje usledilo je dan posle antiterorističke operacije na zapadu zemlje u kojoj su ubijena dvojica osumnjičenih ekstremista sakrivenih u kući u Dželmi u oblasti Sidi Buzid. Krajem decembra zabeleženi su noćni sukobi u više gradova na nerazvijenom zapadu zemlje posle samospaljivanja novinara koji je želeo da ukaže na nejednakost u zemlji.
 
Vanredno stanje uvedeno je 24. novembra 2015. godine posle napada u centru Tunisa na autobus predsedničkog obezbeđenja, kada je ubijeno 12 pripadnika obezbeđenja. Za napad je odgovornost preuzela Islamska država.
 
Tokom 2015. bilo je još dva napada Islamske države na turiste, u muzeju Bardo u Tunisu i u turističkoj zoni u Susu na istoku u kojima je ubijeno ukupno 60 ljudi (59 turista i jedan policajac).
 
Od tada se vanredno stanje redovno produžava. Na osnovu vanrednog stanja moguća je zabrana štrajkova i skupova koji mogu da podstiču nerede, kao i uvođenje mera da se osigura kontrola štampe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.