Zatvorenici širom Turske štrajkuju glađu

Mnogi zatvorenici širom Turske pridružili su se štrajku glađu u znak solidarnosti sa zatvorenom opozicionom poslanicom Lejlom Given, koja od novembra odbija hranu, saopštila je danas Narodna demokratska partija (HDP).
Zatvorenici širom Turske štrajkuju glađu
Foto: Pixabay
Poslanica prokurdskog HDP-a Meral Danis Bestas rekla je da su se 162 zatvorenika, od toga 27 žena, u 36 zatvora širom Turske pridružila štrajku glađu u znak solidarnosti s Given. Bestas je dodala da je Given dospela u "kritičnu fazu" štrajka glađu.
 
Lejla Given (55), koja je u zatvoru od 31. januara prošle godine, počela je štrajk glađu kako bi izvršila pritisak na vlasti da dozvole članovima porodice lidera kurdskih pobunjenika Abdulaha Odžalana i njegovim advokatima da ga posete. Given tvrdi da vlasti Odžalana nezakonito drže u izolaciji u zatvoru na jednom ostrvu kod Istanbula.
 
Stotine kurdskih zatvorenika okončalo je sličan štrajk glađu 2012. godine nakon poziva Abdulaha Odžalana, vođe ekstremističke grupe PKK, koji služi doživotnu kaznu u zatvoru na ostrvu Imrali otkako je uhapšen 1999. godine.
 
Štrajkači glađu odbijaju hranu, ali uzimaju vitamine i zašećerenu vodu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet