Zbog ratova 28 miliona dece ne ide u školu

Zbog oružanih konflikata u svetu 28 miliona dece ne pohađa nastavu, saopštila je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) u svom izveštaju.

Zbog oružanih konflikata u svetu 28 miliona dece ne pohađa nastavu, saopštila je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) u svom izveštaju. Izveštaj "Skrivena kriza: oružani konflikt i obrazovanje" procenjuje da do 2015. svet neće uspeti da ispuni šest obrazovnih ciljeva na koje se 2000. potpisom obavezalo 160 zemalja.

Od 1999. do 2008. 34 zemlje bile su pogođene oružanim konfliktima. Deca i škole često su bile na prvoj liniji napada.

U Avganistanu je u 2009. zabeleženo najmanje 613 napada na škole, skoro duplo više nego 2008. Pobunjenici u severozapadnom Pakistanu nebrojeno puta su napali ženske škole, a u jednom od napada povređeno je 95 devojčica. U severnom Jemenu uništeno je 220 škola, tokom borbi između vlade i pobunjeničkih snaga u 2009. i 2010.

Silovanje i drugo seksualno nasilje u mnogim zemljama se koristi kao ratna taktika, ocenjuje UNESKO i podseća da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Ruandu proglasio silovanje ratnim zločinom. UNESKO poziva na jači nadzor i okončanje kulture nekažnjavanja seksualnog nasilja.

Ta organizacija UN navodi da se neretko novac namenjen obrazovanju iz javnih fondova preusmerava na naoružanje, pa tako 21 država troši na vojsku više nego na obrazovanje. Oko 17 odsto odraslog stanovništvo u svetu, ili 796 miliona ljudi, ne zna da čita i piše. Oko dve-trećine njih su žene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet