Huavej otpustio radnika koji je u Poljskoj uhapšen zbog špijunaže

Kineski Huavej saopštio je da je otpustio svog radnika koji je uhapšen u Poljskoj pod sumnjom za špijunažu.
Huavej otpustio radnika koji je u Poljskoj uhapšen zbog špijunaže
Foto: Pixabay
Huavej navodi da navodne akcije njihovog radnika "nemaju veze s kompanijom". Dodaju i da je odluka o njegovom otpuštanju donesena zbog toga što je taj incident naštetio ugledu Huavej.
 
Poljske vlasti uhapsile su u petak Vanga Veidžinga, radnika Huaveja iz Kine, i jednog poljskog kibernetičkog stručnjaka, bivšeg agenta unutrašnje službe bezbednosti, zbog špijunaže, što bi moglo da pojača zabrinutost Zapada u pogledu opreme koju prodaje ta kompanija.
 
"Kineski državljanin je poslovni čovek koji radi u velikoj elektronskoj kompaniji, a Poljak je poznat u krugovima povezanim s kibernetičkim poslovanjem", rekao je u petak Maciej Vasik, zamenik šefa poljskih specijalnih službi, za poljsku novinsku agenciju PAP.
 
Portparol poljskih službi bezbednosti rekao je za Reuters da se navodi o špijunaži odnose na akcije pojedinaca i da nisu direktno povezane s firmom Huavej.
 
U decembru su kanadske vlasti uhapsile Meng Vanžou, glavnu finansijsku direktorku Huaveja, na zahtev Sjedinjenih Država u sklopu istrage o navodnim kršenjima američkih trgovinskih sankcija.
 
Američke obaveštajne agencije navode da je Huavej povezan s kineskom vladom i da bi njegova oprema mogla da sadrži komponente i programe koji omogućavaju Pekingu da dođe do niza podataka. Nijedan dokaz za to nije javno iznese, a kompanija je uvek demantovala te navode.
 
Američke kritike navele su niz zapadnih zemalja i kompanija da razmotre hoće li dopustiti korišćenje opreme Huaveja u svojim telekomunikacionim mrežama. Poljski ministar unutrašnjih poslova Joakim Brudzinski izjavio je u subotu da bi EU i NATO trebalo da porade na zajedničkom stavu o tome hoće li isključiti Huavej sa svojih tržišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet