Italijanski begunac Batisti stigao u Italiju da odsluži doživotnu kaznu

Italijanski radikalni levičar Čezare Batisti koji je pre tri decenije osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva, stigao je u Rim, pošto je njegov život poznatog begunca prekinut hapšenjem u Boliviji.
Italijanski begunac Batisti stigao u Italiju da odsluži doživotnu kaznu
Foto: Pixabay
Batisti, koji nije imao lisice na rukama, odveden je u prostoriju na aerodromu da se završe formalnosti, u izuzetno brzoj završnici njegovog dugogodišnjeg bekstva. Policijski izvori su naveli da je rekao da zna da ide u zatvor i da je tokom dugog leta iz Bolivije do Italije pričao o svom životu i bekstvu iz Brazila u Boliviju.
 
"Danas kažemo svetu da niko ne može da pobegne italijanskoj pravdi", rekao je na aerodromu ministar pravde Alfonso Bonafede.
 
Na aerodromu je bio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini. Batisti je uz policijsku pratnju odveden u zatvor u zapadnom delu Sardinije, gde će biti u izolaciji tokom narednih šest meseci. Uhapšen je u subotu u Santa Kruzu, najvećem bolivijskom gradu, gde su ga pronašli obaveštajni agenti preko jednog od njegovih mobilnih telefona. Italija je poslala avion da ga pokupi i vrati nazad u zemlju odakle je pobegao 1981. godine dok je čekao suđenje.
 
Šezdesetčetvorotodišnji Batisti koji je postao pisac, živeo je u Brazilu i Francuskoj gde je uživao u zaštiti levičarskih vlada.
 
Batisti je pobegao iz italijanskog zatvora 1981. godine dok je čekao suđenje za ubistva koja je prema optužbi počinio dok je bio član ekstremno levičarskog pokreta Naoružani proleteri za komunizam. Sud ga je kasnije u odsustvu osudio na doživotnu robiju zbog četiri ubistva i pokušaja ubistva između 1978. i 1979. godine. On je priznao da je pripadao organizaciji Naoružani proleteri za komunizam, ali je negirao ubistva.
 
Tada je pobegao u Francusku gde je na snazi bila politika predsednika Fransoa Miterana da se odbegli italijanski ekstremni levičari ne izručuju u Italiju. Po ukidanju te politike 2002. godine, Batisti je napustio Francusku i pobegao u Brazil. Posle perioda provedenog u brazilskom pritvoru u čekanju odluke o ekstradiciji, vlasti su odlučile 2010. da mu dodele politički azil.
 
Bivši brazilski predsednik Mišel Temer sredinom decembra potpisao je ukaz o ekstradiciji Batistija. Žair Bolsonaro, koji je preuzeo dužnost 1. januara, ponovio je pre zvaničnog početka mandata da italijanska vlada može da računa na njega da će Batistija vratiti u zemlju porekla.
  • PetarPP

    14.01.2019 20:15
    Da odsluži u zatvoru doživotnu?! Rekao bih da proživi i umre u zatvoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.