Nova hapšenja članova grupe "Pravda za Davida"

Banjalučka policija privela je večeras dve osobe, koje su zajedno sa još tridesetak građana došle na Trg Krajine, gde su šetnjom u krug, bez reči, želeli da iskažu protest zbog zabrane skupova "Pravda za Davida".
Nova hapšenja članova grupe "Pravda za Davida"
Foto: Screenshot
Prema nepotvrđenim informacijama, priveden je J.T, koji osim BiH državljanstva ima i državljanstvo Švajcarske, kao i još jedan Banjalučanin, koji, osim državljanstva BiH, poseduje i američko državljanstvo. Reč je o osobama koje su članovi grpe "Pravda za Davida".
 
Prema izjavama očevidaca, tridesetak građana Banjaluke, koji podržavaju grupu "Pravda za Davida", posle paljenja sveća u dvorištu crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci uputili su se na Trg Krajine, gde su šetali u krug.
 
Na Trgu Krajine je već bila grupa policajaca, koja je krenula prema njima i "uhvatila" dvojicu muškaraca. "Policija ih je samo pokupila. Bilo nas je tridesetak", rekao je Beti jedan od očevidaca.
 
Članovi grupe "Pravda za Davida" su se sinoć, po prvi put posle 30. decembra prošle godine, pojavili na Trgu Krajine i svojim telima formirali srce, simbolično poručujući da su oni "Davidovo srce", koje je 25. decembra uklonjeno sa Trga.
 
Oni su se uhvatili se za ruke i otpevali pesmu "Klinac u getu". Policija sinoć nije reagovala.
 
Specijalna policija RS je 30. decembra posle velikog skupa "Pravda za Davida" i protestne šetnje ulicama Banjaluke silom rasterala građane Banjaluke sa Trga Krajine, a dvadesetak aktivista grupe "Pravda za Davida" bilo je uhapšeno i saslušano zbog narušavanja javnog reda i mira, ali i navodne namere da se izvrši državni udar u RS.
 
Od 30. decembra ne zna se gde je Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića. MUP RS je zabranio sva javna okupljanja grupe "Pravda za Davida", koja je održavala skupove na Trgu Krajine svaki dan od 26. marta do 30. decembra. Članovi grupe "Pravda za Davida", kao i građani Banjaluke koji traže istinu o smrti Davida Dragičevića, nastavili su svako veče da se okupljaju u porti crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci i da pale sveće za ubijenog mladića.
 
David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel. Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića. Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.
  • Kompjuter

    22.01.2019 12:13
    @ Kompjuter
    @@ Kompjuter
    hajde da filozofiramo o dvojnim drzavljanstvima... Mozda sam pogresio (mada ako si se bolje informisao doticnu gospodu sa CH/US pasosima su pustili cim pre kada su im predoceni pasosi!)

    Ali covece, radi se o ubistvu izuzetno primerenog i perspektivnog momka od 21g.
    Znaci, ovde je pitanje zasto je neko ubio Davida, i jednako gorko pitanje, zasto i na koji nacin neko opstruira istragu 303 dana, iako su dokazi na YouTube i svuda oko nas.

    Privatna drzava ljudi, ubiti danas je previse lagano, a podrska intelektualnih, kulturnih i drugih elita izostaje. Pa ko zeli da zivi u takvom okruzenju?
    Pa gde su akademici, glumci, profesori, skole, gde su ljudi bre?
  • ns

    22.01.2019 05:34
    neljudi, pravda za ovakve stvari dođe kad tad. sad lepo švajcarac i amerikanac kad se vrate u svoje pravno uređene zemlje i prijave da su hapšeni i maltretirani eto diplomatskog skandala pa nek razmišlja medo brundo šta će
  • @ Kompjuter

    22.01.2019 00:52
    Izgleda da niste dobro pročitali članak. Uhapšeni pored državljanstva BiH imaju još i državljanstva Švajcarske i SAD. Po međunarodnom pravu ako neko ima dvojno državljanstvo, država onog drugog državljanstva ne može dotičnog štititi na teritoriji države u kojoj takođe ima državljanstvo. Ako osoba sa dvojnim državljanstvom putuje u neku treću zemlju, računa se sa čijim pasošem je ušao u tu zemlju. Da bi na primer Švajcarska/SAD mogla da reaguje, dotični se prilikom dobijanja švajcarskog/SAD državljanstva morao odreći tj. ispisati iz knjige državljana BiH tj. ne sme biti dvojni državljanin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet