VIDEO: Kanada otkupila Hitlerovu knjigu - plan Holokausta u Severnoj Americi

Vrlo retku knjigu čiji je vlasnik bio Adolf Hitler, za koju se smatra da je detaljan nacrt za severnoamerički Holokaust, kupio je Kanadski nacionalni arhiv.
VIDEO: Kanada otkupila Hitlerovu knjigu - plan Holokausta u Severnoj Americi
Foto: Screenshot
Platili su je 4.500 dolara i otkrivena je za javnost prvi put protekle srede, nekoliko dana pre Međunarodnog dana sećanja na Holokaust. 
 
Na 137 stranica izveštaja imena "Statistika, mediji i organizacija jevrejstva u SAD-u i Kanadi" koje je 1944. sakupio nemački lingvista i statističar Hajnc Klos detaljno se opisuje "stanje sa Jevrejima" u te dve zemlje.  Klos se posebno bavio pitanjem nacionalnosti, fokusiravši se na SAD. Godine 1936. on je i posetio SAD gde je održavao kontakt s mrežom nacista i simpatizera pokreta. Koristio je podatke iz tridesetih kako bi napravio pravi popis Jevreja u severnoj Americi, zajedno sa informacijama o jevrejskim organizacijama i novinama. 
 
Majkl Kent, kustos "Jacob M. Lowy" kolekcije, koja se bavi očuvanjem knjige, CNN-u je rekao kako bi izveštaj "verovatno igrao važnu ulogu u implementaciji konačnog rešenja u SAD-u da se slučajno dogodilo to da je Treći rajh uspešno izveo invaziju na SAD i Kanadu.  
 
Za knjigu kaže da je "poprilično šokantna" i da uključuje detaljne analize ne samo gradova s velikom populacijom Jevreja, poput Toronta i Vinipega, već i malih urbanih mesta. 
 
Dok drugi memorijalni centri posvećeni Holokaustu često ne izlažu nacističku memorabiliju, Kent je CNN-u rekao kako je važno da arhiv to učini "s obzirom na rast ksenofobije i sve slabijeg znanja o Holokaustu, posebno među mladima". Deo knjige biće moguće videti i online.  
 
Rebeka Margolis sa Univerziteta Otava kaže da knjiga pokazuje "koliko su se s pravom bojali kanadski i američki Jevreji" tokom Drugog svetskog rata, kao i da su nacisti imali jasan plan osvajanja severne Amerike". 
 
Stručnjaci veruju da je reportaža deo poverljive i tajne serije istraživanja koje je naručio upravo Hitler i uskladištio u svom planinskom skloništu u bavarskim Alpima. Na koricama je stilizovani orao, svastika, i reči "ex libris Adolf Hitler", što sugeriše kako je knjiga iz njegove privatne kolekcije. Knjiga je, uz još neke stvari, do SAD-a došla nakon što su američki vojnici opljačkali imanje na proleće 1945. 
 
"Holocaust Education Trust" šokiran je otkrićem.  "To samo dodatno dokazuje Hitlerov jezivi antisemitizam i ambiciju da se pobiju  Jevreji gde god bili. Podseća nas koliko se odlučno moramo postaviti protiv antisemitizma i obrazovati generacije koje dolaze", kažu u ovoj fondaciji. 
 
Stiv Vilson, jedan od čelnih ljudi britanske "United Synagogue" rekao je kako su "prošle nedelje pokopali ostatke šest žrtava ubijenih u Aušvicu.
 
"To nas podseća da Holokaust nije neka pradavna istorija već da je itekako živ u našoj svesti i svetu oko nas. Nemerljivo je važno boriti se protiv antisemitizma i edukovati mlade", istakao je Vilson. 
 
Knjiga će biti deo "Jacob M. Lowy" kolekcije u Nacionalnom arhivu u Otavi. Drugi arhivi koji čuvaju knjige čiji je vlasnik bio Hitler su Biblioteka Kongresa u SAD-u i biblioteka Braun univerziteta.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.