U Singapuru procurile poverljive informacije o hiljadama obolelih od HIV-a

Strogo poverljive informacije o više od 14.000 osoba zaraženih HIV-om, uključujući podatke o stranim državljanima koji boluju od te bolesti, procurile su u Singapuru, javlja BBC.
U Singapuru procurile poverljive informacije o hiljadama obolelih od HIV-a
Foto: Pixabay
Vlasti su objavile kako je do curenja informacija došlo u ponedeljak. Javnosti su tako postale dostupne informacije o 5.400 Singapuraca i 8.000 stranih državljana koji su zaraženi HIV-om; podaci koji su objavljeni uključuju njihova imena, adrese i neke informacije iz medicinskog kartona. 
 
Smatra se da su za kršenje sigurnosti i zaštite podataka odgovorni 33-godišnji Amerikanac zaražen HIV-om i njegov bivši partner, lekar iz Singapura.
 
Hakovanje podataka dogodilo se samo mesec dana nakon što su ukradeni korisnički podaci 1,5 miliona Singapuraca, među njima su bili i podaci singapurskog premijera Lija Hsiena Lunga.
 
Zvaničnici veruju da je za curenje podataka odgovoran 33-godišnji američki državljanin Miki Farera-Bročez koji je živeo u Singapuru od 2008. godine.
 
Farera-Bročez osuđen je i zatvoren zbog prevare i krivičnih dela povezanih sa drogom 2016. godine i deportovan je prošle godine. On je bivši partner bivšeg šefa nacionalnog Odeljenja za javno zdravstvo u Singapuru, koji je osuđen zbog pomaganja Farera-Bročezu u krivotvorenju njegovih medicinskih podataka kako bi prikrio HIV-pozitivan status. 
 
Naime, lekar je u epruvetu s uzorkom krvi na kojoj je bilo ime Mikija Farera-Bročeza, stavio svoju krv kako bi njegovom partneru bio dozvoljen ulazak u zemlju. 
 
Do 2015. godine, strancima s HIV-om nije bilo dopušteno da posete Singapur.
 
Danas nema ograničenja prilikom poseta tom gradu-državi, ali je lekarski pregled obavezan ako neko želi da u njemu ostane duže od 90 dana jer je u slučaju dužeg boravka potrebna potvrda da osoba ne boluje od HIV-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet