Francuska povlači ambasadora iz Italije

Francuske vlasti saopštile su danas da su odlučile da povuku na konsultacije ambasadora u Rimu Kristijana Masea zbog "napada bez presedana iz Italije", saopšteno je iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova.
Francuska povlači ambasadora iz Italije
Foto: Pixabay
"Francuska je već nekoliko meseci meta neosnovanih napada koji se ponavljaju i nečuvenih izjava", saopšteno je iz francuskog ministarstva.
 
Navodi se da Francuska ovakve napade iz Italije nije videla još od Drugog svetskog rata.
 
"Jedno je ne slagati se, a drugo manipulisati odnosom zarad izbornih ciljeva. Sve ove akcije stvaraju ozbiljnu situaciju koja nameće pitanja u vezi s namerama italijanske vlade prema Francuskoj", piše u saopštenju.
 
Rojters navodi da su dvojica potpredsednika italijanske vlade - Mateo Salvini iz desničarske Lige i Luiđi di Majo iz populističkog antisistemskog Pokreta pet zvezdica, kritikovali predsednika Francuske Emanuela Makrona u vezi s više gorućih pitanja.
 
Direktan povod za odluku o povlačenju ambasadora na konsultacije bile su "provokacije" italijanskog vicepremijera Di Maja, koji je u utorak na Tviteru objavio da je s poslanikom Pokreta pet zvezdica Alesandrom Di Batistom skoknuo do Francuske kako bi se sastali sa vođom 'žutih prsluka' Kristofom Šalensonom i kandidatima na izborima za Evropski parlament liste RIC Ingrid Levavaser.
 
"Vetar promene prešao je preko Alpa", poručio je Di Majo. Iz Ke d'Orseja je ovaj njegov potez ocenjen kao neprihvatljiva nova provokacija.
  • sima

    08.02.2019 17:15
    EU
    Ovo mi je čudno. Iskremo, nisam ni znao da u sklopu EU postoje Ambasadori.
  • tako to biva

    07.02.2019 23:33
    kad se previše pliva
    mutnim vodama sna. To Italija gradi novu anti-EU osu, pa očekujemo da se nakon Francuske odmah oglasi i Nemačka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet