Samo u Mosulu sedam i po miliona tona zaostalih mina

Ujedinjene nacije su prošle godine uklonile skoro 17.000 bombi, samoubilačkih prsluka sa eksplozivom i drugih eksplozivnih naprava u Iraku i ovaj opasan posao čišćenja ostataka ratova u toj zemlji, od čega 7,6 miliona tona eksplozivnog otpada samo u Mosulu, trajaće godinama, saopštili su eksperti UN.
Samo u Mosulu sedam i po miliona tona zaostalih mina
Foto: Pixabay
U Iraku ima 100.000 oštećenih zgrada koje predstavljaju potencijalnu opasnost jer je moguće da se u njima još nalaze improvizovane eksplozivne naprave koje su ostavili borci Islamske države (ISIS), izjavio je u sedištu UN u Ženevi Per Lodamer, šef Službe za uklanjanje mina UN (UNMAS) u Iraku.
 
Lodamer je pomenuo i 782 samoubilačka prsluka, koje je UNMAS pronašao, a mnoge od njih na mrtvim borcima ISIS-a koji su nađeni u ruševinama.
 
Dodao je da će najveći deo poslova čišćenja verovatno potrajati deset godina, kao i da dva miliona raseljenih žele da se vrate kući i da je UNMAS prošle godine obučio skoro 500.000 ljudi kako bi im pomogao da prepoznaju moguće rizike.
 
Eksperti UNMAS-a nailaze na opasne eksplozivne naprave gotovo svuda, oni ovaj posao obavljaju ne samo u Mosulu već i u Faludži, Tikritu i Kirkuku, rekao je Lodamar, a direktorka UNMAS-a Anjes Marseju naglasila je da na prostorima gde obavljaju ove poslove temperatura dostiže i 40 stepeni Celzijusa i da su oni i fizički i psihički zahtevni.
 
Islamska država držala je Mosul tri godine, a UNMAS je stigao kada su se borbe završile 2017. Obično se pretpostavlja da najmanje 10 odsto bombi ne eksplodira.
  • Nenad

    08.02.2019 09:25
    Vaš naslov
    sedam i po MILIONA tona......

    Pozz. Nenad

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet