Britanski savet se izvinio Orvelu zbog neobjavljenog eseja

Britanski savet posthumno se izvinio zbog toga što je 1946. odbio da objavi esej Džordža Orvela o engleskoj kuhinji jer nije bio siguran da li je tekst uvredljiv za čitaoce na kontinentu.
Britanski savet se izvinio Orvelu zbog neobjavljenog eseja
Foto: Pixabay
Organizacija koja promoviše britansku kulturu i jezik širom sveta, objavila je blog "Izvinjenje gospodinu Orvelu".
 
Analitičar Alisder Donaldson napisao je da se čini da je Britanski savet pre 70-ak godina želeo da izbegne objavljivanje eseja o hrani, čak i onaj koji je pominjao pogubne posledice ratnih nestašica nakon zime 1945. u kojoj su mnogi trpeli od gladi.
 
Orvelu je objašnjeno da ne bi bilo pametno objaviti esej "U odbranu engleske kuhinje" tako brzo nakon zime u kojoj nije bilo hrane i u trenutku kad su posleratni obroci bili racionisani.
 
Kraća verzija Orvelovog eseja objavljena je u "Ivning standardu". U naručenom eseju Orvel je izneo svoja zapažanja o engleskoj kuhinji i uključio nekoliko recepata.
 
Orvel, koji je umro 1950. u 46. godini, najpoznatiji je po romanima "1984" i "Životinjska farma".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.