Američka novinarka izazvala skandal u Poljskoj, zvaničnici traže da bude proterana

Novinarki američke televizije MSNBC Andrei Mičel preti krivična prijava i sudski proces, a više poljskih zvaničnika zatražilo je da bude proterana.
Proterivanje iz Poljske je zatraženo zbog toga što je izveštavajući o poseti potpredsednika SAD Majka Pensa Varšavi rekla da će on položiti venac pred Spomenik junacima Varšavskog geta koji su digli ustanak i borili se "protiv poljskog i nacističkog režima".
 
Prva je reagovala ambasada Poljske u SAD, navodeći da "u novinarstvu nema mesta tako skandaloznim greškama", i zatražila od poznate novinarke, urednice spoljnopolitičke redakcije mreže NBC, da se izvini i Poljacima i Jevrejima, dok je poljski Institut pamćenja naroda (IPN) zapretio i sudom. 
 
Prema izmenjenom Zakonu o IPN-u, do tri godine zatvora preti svakome ko javno blati poljski narod i poljsku državu i pripisuje im odgovornost i učešće u ratnim zločinima nemačkih fašista u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata, a posebno u Holokaustu. 
 
Provladina opoziciona stranka Kukiz 15 podnela je tužilaštvu u Varšavi prijavu protiv novinarke i zatražila da Mičel bude proterana iz Poljske jer se, pošto je izbio skandal zbog njenog neznanja, još nije izvinila. 
 
Poslanik te stranke Tomaš Žimkovski rekao je da je reč o "sramnoj izjavi koja baca veliku senku na poljsko-američke odnose". 
 
"Andrea Mičel morala bi da bude persona non grata u Poljskoj. Do sada se nije izvinila iako je svesna koliko je sramna njena izjava", kazao je Žimkovski. 
 
Izvinjenje redakcije i novinarke zatražio je i predsednik Senata poljskog parlamenta Stanjislav Karčevski. 
 
Reagovao je i Memorijal u nekadašnjem koncentracionom logoru Aušvic i upozorio novinarku da njena izjava vređa i Poljake i Jevreje i podsetio na istorijsku činjenicu da su geto u Varšavi prvo zatvorile a onda krenule u njegovu likvidaciju okupacione nemačke fašističke vlasti, 1943. godine. 
 
Američki zvaničnici prisutni u Varšavi na međunarodnoj konferenciji o miru na Bliskom istoku - potpredsednik SAD Majk Pens i šef Stejt departmenta Majk Pompeo, nisu se oglasili povodom skandala, a reagovao je poljski premijer Mateuš Moravjecki. 
 
"U Poljskoj koju je okupirala Nemačka nije postojao nikakav poljski režim. To je veliko nerazumevanje uslova u ratu. I Poljake i Jevreje zverski su ubijali Nemci. Poljski vojnici svakog dana Drugog svetskog rata borili su se za slobodu i život svih naroda", naveo je Moravjecki na Tviteru.
  • Vlada

    15.02.2019 09:14
    ---
    Američka novinarka nije rekla ništa pogrešno u svojoj kratkoj izjavi, jer je mislila na kolaboracioniste koji jesu sarađivali sa nemačkim nacističkim režimom. Koliko je njih sarađivali je posebno pitanje. Istina se danas prepakuje, baš kao i u Srbiji u vezi sa četničkim pokretom, gde će na kraju ispasti da su partizani i nemci bili ruku pod ruku protiv slobodarskog četničkog pokreta. Ludilo, licemerje i falsifikat, eto to danas krasi revizionizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.