U ratnim zonama širom sveta dnevno umre po 300 beba

Glad, bolesti i nedostatak humanitarne pomoći ubijaju po 300 beba dnevno u ratnim zonama širom sveta, s tim da se broj dece koja stradaju zbog posledica sukoba približava najvišem nivou u 30 godina, upozorila je danas neprofitna organizacija "Save the Children".
Avganistan, Jemen, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika i Sirija bile su među najgorim zonama sukoba za decu u 2017. godini, zaključila je humanitarna organizacija iz analize UN-ovih podataka za petogodišnje razdoblje.
 
"Od Jemena do Sirije i Južnog Sudana, deca trpe užase oružanih sukoba", izjavio je Kevin Votkins, glavni izvršni direktor organizacije "Save the Children".
 
Četvorogodišnji rat u Jemenu ubio je desetine hiljada ljudi, uzrokovao kolaps ekonomije i doveo milione ljudi na ivicu gladi, pokazuju podaci UN-a. Tamošnja deca su u opasnosti od pothranjenosti, dijareje, kolere i difterije - bolesti koja se širi jednako lako kao i obična prehlada, upozorava "Save the Children".
 
Pet miliona dece u Africi umrlo je u poslednjih 20 godina jer su im oružani sukobi uskratili pristup osnovnoj zdravstvenoj nezi ili čistoj vodi, objavio je medicinski časopis "Lancet" u prošlogodišnjem izveštaju.
 
"Save the Children" upozorava da je 2017. petina dece u svetu, njih oko 420 miliona, živela u zoni sukoba, što je 30 miliona više nego godinu pre, a najviše od 1990. godine.
 
U UN-ovom izveštaju navedeni su podaci koji pokazuju da se broj slučajeva teškog nasilja nad decom - od seksualnog nasilja, preko regrutovanja u vojne snage do uskraćivanja pomoći - s 10.000 u 2010. godini povećao na rekordnih 25.000 u 2017. godini.
 
Neke dečje žrtve tretiraju se kao kolateralna šteta u bombardovanju urbanih područja. Druga deca su namerne mete ubistava, otmica i regrutovanja koje sprovode naoružane grupe, kaže Votkins.
 
"Rat protiv dece mora se završiti, a oni koji čine zločine nad decom snositi odgovornost", poručuje čelnik organizacije "Save the Children".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet