London i Moskva uspostavili dijalog posle 11 meseci prekida

London i Moskva nastavili su danas diplomatski dijalog prekinut pre 11 meseci posle afere trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, ali su na prvom sastanku istaknute i nesuglasice između dve zemlje.
London i Moskva uspostavili dijalog posle 11 meseci prekida
Foto: Pixabay
Zvaničnici britanskog i ruskog Ministarstva inostranih poslova, Alan Dankan i Vladimir Titov, sastali su se danas na marginama Međunarodne bezbednosne konerencije u Minhenu, saopšteno je u Londonu.
 
Britansko ministarstvo potvrdilo je Frans presu da je to prvi bilateralni sastanak posle 11 meseci. Dankan je na sastanku istakao dalje nesuglasice koje dele dve zemlje i pozvao Rusiju da izabere drugačiji put i deluje kao odgovorni partner. Ruska strana je saopštila da je sastanak bio pozitivan i da je izražena želja za nastavak dijaloga.
 
Diplomatski dijalog je prekinut 14. marta 2018. godine kada je britanska premijerka Tereza Mej donela odluku o prekidu kontakta kao odgovor na "rusku ilegalnu upotrebu sile na tlu Velike Britanije", aludirajući na aferu Skripalj. Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su 4. marta 2018. u nesvesnom stanju u engleskom gradu Solzberiju. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici pošto su otrovani novičokom.
 
London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je odbacila te optužbe.
 
Ta afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.