Osnivač Huaveija poručio da svet ne može bez njegove kompanije

Osnivač kineskog telekomunikacionog giganta Huavei odgovorio je američkim nastojanjima da mu kompanija završi na crnoj listi, rekavši da svet ne može bez Huaveija i njegove "naprednije" tehnologije.
Osnivač Huaveija poručio da svet ne može bez njegove kompanije
Foto: Pixabay
"SAD nas ne može slomiti", rekao je Ren Žengfei u intervjuu za BBC.
 
Ren (74) je osudio hapšenje svoje ćerke, glavne finansijske direktorke Huaveija Meng Vandžou, rekavši da je ono "politički motivisano". Meng je uhapšena u decembru u Kanadi na zahtev Sjedinjenih Država zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv Irana, a sledećeg meseca očekuje ročište na kojem će sud odlučivati o njenom izručenju.
 
"Mi se tome protivimo", kazao je Ren. Osnivač Huaveija, koji inače izbegava medije, bio je prisiljen da javno istupa zadnjih meseci budući da se kompanija našla pod velikim pritiskom zbog navoda o špijunaži i američke kampanje uveravanja drugih zemalja da zabrane njegovu tehnologiju.
 
Australija je prošle godine zbog sigurnosnih pitanja zabranila Huavei opremu u svojoj budućoj 5G mreži. Novi Zeland je takođe zabranio svom najvećem telekom operateru da koristi Huavei tehnologiju za mrežu nove generacije, dok ga je Češka navodno isključila iz svoga 20 miliona eura vrednog tendera za uspostavljanje poresnog portala.
 
Američki tužitelji optužuju Huavei za krađu trgovinskih tajni, tvrdeći da kompanija nudi nagrade zaposlenima ako konkurenciji ukradu tehnološke ideje.
 
Ren odmahuje rukom na pritisak sa zapada. "Ako se svetla ugase na zapadu, Istok će i dalje sati", rekao je. "Amerika ne predstavlja svet. Čak i ako uvere još zemalja da nas privremeno ne koriste, mi uvek možemo smanjiti (firmu)."
 
Sve je više, međutim, znakova da bi mogli propasti američki napori uveravanja saveznika da izbegavaju tehnologiju Huavei. Britanska obaveštajna služba zaključila je da se može upravljati sigurnosnim rizicima koje predstavlja korištenje Huavei 5G opreme, izvestio je Financial Times u ponedeljak.
 
"Ako su Britanci uvereni da mogu da spreče pretnje za nacionalnu bezbednost, onda i druge zemlje mogu svoju javnost i američku administraciju da deluju razumno kako bi omogućili svojim davaocima telekomunikacijskih usluga korišćenje kineskih komponenti", rekao je neimenovani izvor za novine.
 
Novi Zeland takođe razmatra kako svesti na najmanju moguću meru sigurnosne rizike koje predstavlja korišćenje opreme Huavei u 5G infrastrukturi umesto da ju u potpunosti isključi.
 
Premijerka Jasinda Ardern rekla je u utorak da novozelandska kancelarija za sigurnost o Huavei sigurnosnoj pretnji razgovara sa Sparkom, domaćim telekom operaterom kojem je bilo zabranjeno korišćenje opreme kineske kompanije prošle godine. Dodala je da Huavei "nikada" nije bio isključen iz potencijalnog učestvovanja u uvođenju 5G mreže u zemlji.
  • bora

    19.02.2019 21:01
    Cerka
    Mozda je to i tacno, ali mene vise zanima da li on moze bez njegove cerke. Cerka je u ekstradikcionom pritvoru u Kanadi, po americkoj tuzbi da je prekrsila americke sankcije Iranu. Trenutno su u toku pregovori Amerike i Kine oko carina, i gotovo sigurno da ce tatina cerkica zauzeti znacajno mesto u tim pregovorima. Zato i smatram da je ova izjava prvenstveno povezana kako da izbavi cerku...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet