Državljanima SAD biće potrebne vize za zemlje Šengena

Američkim državljanima od 2021. godine trebaće viza kada budu putovali u zemlje Šengena, saopšteno je iz EU.
Državljanima SAD biće potrebne vize za zemlje Šengena
Foto: 021.rs
Na osnovu novog Evropskog sistema za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) od 2021. godine biće im potrebna viza za ulazak u bilo koju od 26 članica Šengenskog sporazuma.
 
U saopštenju se ističe da se nove regulative uvode kako bi se izbegli novi problemi sa ilegalnom migracijom i terorizmom, te da nakon dobijanje vize ETIAS, njen rok važi tri godine.
 
"ETIAS viza za Amerikance omogućava više ulazaka uz malo restrikcija kako bi se unapredio turizam, a pritom se održava visok nivo međunarodne bezbednosti", napominje se u saopštenju.
 
Za većinu državljana EU koji putuju u SAD ne treba viza, ali to ne važi za stanovnike Poljske, Kipra, Rumunije, Hrvatske i Bugarske.
 
Šengensku oblast čini 26 država među kojima ne postoji interna granica, što ljudima omogućava slobodno putovanje.
 
Trenutno, američkim državljanima ne treba viza za ulazak u Evropu ako ostaju manje od 90 dana.
  • Deks

    09.03.2019 15:51
    Etias nije viza već sistem identifikacije putnika koji putuju u EU ili je napuštaju a državljani su zemalja koje imaju bezvizni režim sa EU. Odnosiće se i na građane Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.